Съпругата на началника на украинската разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирил Буданов

...
Съпругата на началника на украинската разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирил Буданов
Коментари Харесай

Отровиха съпругата на топ украински шпионин

Съпругата на началника на украинската разследваща работа генерал-лейтенант Кирил Буданов се лекува в болница по съмнение за отравяне с тежки метали, удостоверява източник от украинското разузнаване пред Би Би Си.

Мариана Буданова се е разболяла, споделя източникът, без да дава повече информация дали някой различен е лекуван.

Няколко украински медии по-рано разгласиха сходна информация.

Военното разузнаване на Украйна не е коментирало обществено известията.

В известията не се показва дали се счита, че Русия стои зад хипотетичното нахлуване.

Украинският новинарски уеб страница " Украинска истина " съобщи, че няколко други чиновници на разузнаването също са били отровени. Въпреки това нямаше догатки, че военачалник Буданов също може да е бил цел.

Генералът, който оглавява Главното разследващо ръководство (ГРУ) на украинското министерство на защитата, е играл основна роля в планирането, а от време на време и в провеждането на огромни военни интервенции против съветските сили след пълномащабното навлизане на Москва през февруари 2022 година

Новинарският уеб страница Babel, който във вторник пръв заяви за хипотетичното отравяне, съобщи, че госпожа Буданова е била отведена в болница, откакто се е почувствала зле за " нескончаем интервал от време ".

Позовавайки се на свои източници в украинското разузнаване, Babel съобщи, че тя към този момент е минала курс на лекуване и ще бъде следена от лекари.

Не бяха предоставени детайлности за типа на тежкия метал, за който се допуска, че е предизвикал отравянето на госпожа Буданова. Неназованият чиновник обаче посочи, че веществата " не се употребяват по никакъв метод в всекидневието или при военни интервенции ".

По-късно " Украинска истина " цитира свои източници, съгласно които отравянето е било доказано след проби.

Вероятно й е била дадена отровна храна, оповестява вестникът, само че в този момент тя се " усеща по-добре " след привършване на първичния курс на лекуване.

Отделно от това украинската осведомителна организация " Униан " цитира собствен източник, съгласно който госпожа Буданова се лекува в болница в Украйна, а не в чужбина.

Г-жа Буданова - родена през 1993 година в Киев - има магистърска степен по логика на психиката. По-късно тя се занимава с политика и работи като консултант на кмета на Киев.

През 2022 година тя споделя пред списание Elle, че през 2015-17 година е работила и като доброволец във военната болница в Киев.

През септември 37-годишният генерал-лейтенант Буданов съобщи пред уеб страницата " Военна зона ", че той и брачната половинка му са останали в кабинета му " от февруарската инвазия " през 2022 година от съображения за сигурност.

" Тя [Мариана] в действителност е професор в нашата национална полицейска академия. Тя преподава правна логика на психиката. Това не е проблем за нея, както би могло да бъде за някой различен ".

По-рано тази година висшият чиновник на разследващото ръководство Андрий Юсов съобщи пред " Украинска истина ", че против военачалник Буданов са били осъществени повече от 10 опита за ликвидиране.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР