Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов настоя премиерът Бойко Борисов

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов настоя премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността заради срива на Търговския регистър

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов настоя министър председателят Бойко Борисов незабавно да свика Съвета по сигурността при Министерски съвет и да даде цялостна оценка на зародилия срив в системата на Търговския указател.

Иванов е безапелационен, че министър-председателят би трябвало да поеме лична отговорност за оправянето със обстановката, на първо място във връзка с възобновяване и сигурността на данните. 

Трябва незабавен и явен отговор на въпроса ще бъдат ли възобновени данните в Търговския указател и с какво тъкмо равнище на сигурност. Този отговор би трябвало да бъде даден на най-високо равнище, написа в персоналния си Facebook профил Христо Иванов. 

Според него, в случай че зад тази рецесия стои предумисъл, той е бил ориентиран към манипулиране на едни или други данни:

" Сега въпросът е дали е имало такава операция и до каква степен отсега нататък тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за големи пари и ползи, изключително в навечерието на инспекциите от ЕЦБ и Европейска комисия във връзка с нашите банки, застрахователи, пенсинонни сдружения и държавни компании поради засиленото съдействие по пътя към Еврозоната. Очевидно и опция е имало. "

Христо Иванов упорства още да бъде посочен виновният за тази злополука:

" Тук, несъмнено, става дума за компанията, която е поддържала ТР, и за адекватността на настоящия надзор от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част. Трябва цялостна бистрота на договорите и съпътстващата документи, в това число одитни отчети и други Отново на равнище министър председател би трябвало оценка на материалните вреди и ограниченията за тяхното компенсиране ".

Според съпредседателя на " Демократична България " става дума за " тежък срив на националната киберсигурност, който издава пагубната некомпетентност на цялостната политика по отбрана на осведомителния суверенитет на страната ".

" В момента имаме една извънредно слаба Агенция за електронно ръководство, която не разполага нито с инструментите, нито с потенциала, нито с политическата поддръжка да извършва номиналния си мандат. Имаме и незнаен потенциал в ДАНС и другите служби. (Да не кажем, че имаме ноторно неявяване на потенциал в службите...) "

На процедура методът към построяването на цялата система на електронно ръководство е децентрализиран, показва Христо Иванов.

" Всяко ведомство е оставено да разпорежда и управлява построяването на съответната инфраструктура и нейната употреба както скимне на съответното управление и заседналите в администрацията " експерти ". Това е все едно да нямаме единна войска, а общински и отраслови опълчения, на които да разчитаме да се договарят между тях, с цел да обезпечат националната политика за сигурност ", разяснява още той.

Според него към тази картина " би трябвало да прибавим компаниите, които главно извършват тези контракти при цялостна неяснота, липса на съответни национални стандарти за потенциал, сигурност и отговорност. Често става дума за безконечните остарели ченгета, които въртят следващите мътни номера с печелене публични поръчки и нахално влачене, мазане и кърпене при осъществяването им ".

" И тук въобще не е единствено до парите. Колкото и да са астрономически сумите. Става дума за власт. Контрол върху данни, управнически процеси и държавността като цяло, какъвто в никакъв случай до в този момент в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност, може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на непознати служби ", отблезява Иванов

Той е безапелационен, че злополуката с Търговския указател е сигнал за тревога:

Трябва ни народен консенсус за изцяло преосмисляне на политиката по създаване на електронно ръководство и гарантиране на киберсигурността. Тя би трябвало да почива на повсеместен модел с ясно водачество, подчиненост, отговорности и дарба за налагане на политики и стандарти. Става дума за самата българска държавност и нищо по-малко!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР