Сапотеките имали 20-дневен календар и всеки ден бил представен от

...
Сапотеките имали 20-дневен календар и всеки ден бил представен от
Коментари Харесай

Астрологията на сапотеките: Кое е твоето животно - тотем

Сапотеките имали 20-дневен календар и всеки ден бил показан от друго създание. Всеки сапотек си имал животно, с което го свързвали избрани характерности. Например жабата се характеризирала с почтеност и неприкритост, койотът с зоркост, костенурката-размирник била склонна да нарушава разпоредбите. Бухалът също е едно от свещените животни на сапотеките. Той е огромен врач, спокоен и доблестен.

Традиционно изработвали тези животни като амулети и като играчки за децата. Днес фигурите алебрихес носят по едно и също време традицията и изкуството в изящни творби, които си костват.



Дизайните са извънредно обичайни, взаимствани от сапотекските руини в Митла, като да вземем за пример фризовете изобразяват талази, планини или изобилие - метафори на тази антична просвета.

От женското дърво копал могат да се вършат фигури с огромни размери. Това дърво е меко и леко за обработка. Мъжкото дърво е по-твърдо, клоните му са по-малки и някак деликатни и се употребява за фигури, които се сглобяват от елементи.

Самото дърворезбоване лишава по месец, а и повече. След това фигурата се оставя са съхне до 10 месеца, според от размера и дебелината ѝ.



Има доктрина, че традицията се породила поради използването на халюциногенни гъби, по този начин присъщи за тази част на Мексико. Провокираното от опиати въображение евентуално се е изразило в тези пъстри дърворезби.

Четете в рубриката ни ХОРОСКОПИ всевъзможни предсказания и пророчества.

Древните сапотеки разкрили, че като вземат изсушена смола от дърво копал и я нагреят дружно с мед, а по-късно я смесят с багра, цветът се трансформира и по този начин жълтото се трансформира в оранжево, само че към този момент е ослепително и стабилно.



Семената от нар, стрити на прахуляк и поръсени върху розово, го трансформират в зелено, а то, смесено с магента, става морско синьо, сивото може да стане бяло благодарение на цинк. Ферментирала царевична мухъл дава цвят охра.



Традицията на дърворезбоване и изобразяване в Уахака е довела до същинска обсесия колекционерите, прецизира Vesti.bg.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР