Съоснователят на Adobe Джон Уорнок, който помогна за изобретяването на PDF, е мъртъв на 82

...
Джон Уорнок, съосновател на Adobe, почина на 82 години, съобщи
Коментари Харесай

Джон Уорнок, съосновател на Adobe, почина на 82 години, съобщи софтуерната компания в неделя.

Уорнок помогна за стартирането на революционната компания през 1982 г. с покойния Чарлз Гешке и превърна Adobe в софтуерна мощ, която се превърна в гръбнака на интернет.

„Блясъкът и технологичните иновации на Джон промениха света“, каза изпълнителният директор на Adobe Шантану Нарайен в писмо, изпратено до служителите. „Това е тъжен ден за общността на Adobe и индустрията, за която той е вдъхновение от десетилетия.“

На Уорнок и Гешке се приписва изграждането на PostScript, език за програмиране, който помогна за началото на революцията в настолното публикуване.

Компанията каза, че „визията и страстта на Warnock са позволили на Adobe да предостави новаторски иновации като Illustrator, повсеместния PDF файлов формат и Acrobat, Photoshop и Premiere Pro, определяйки ерата на настолните компютри и отприщвайки креативността и възможностите за милиони хора.“

Нарайен похвали „несломимия дух, страст и вяра на Warnock в изграждането на компания със силни ценности, които повлияха на всички нас, които сме имали щастието да работим в Adobe“.

Уорнок беше главен изпълнителен директор на Adobe до 2000 г. и продължи като председател на борда до 2017 г. До смъртта си той беше и член на борда на директорите.

Сред постиженията му е награден с престижния Национален медал за технологии и иновации от президента Барак Обама през 2009 г. и наградата Маркони за технологичен принос в информационните науки и комуникациите.

Родом от Солт Лейк Сити, Уорнок получава няколко дипломи от Университета на Юта, включително докторска степен по електроинженерство за компютърни науки, магистърска степен по математика и бакалавърска степен по математика и философия.

В профил от 2013 г. се казва, че неговият „консултант от гимназията му е казал, че има нулев шанс да бъде успешен инженер“, защото „нямаше глава за математика“ и се провали по алгебра в девети клас.

„Имах невероятен учител в гимназията, който по същество напълно ме обърна“, каза Уорнок. „Той беше наистина добър в това да те накара да обикнеш математиката и тогава се захванах с нея.“

Причината за смъртта не е разкрита. Уорнок е оцелял от жена си и трите си деца.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР