Съобщените планове на севернокорейския лидер този месец предизвикаха безпокойство сред

...
Съобщените планове на севернокорейския лидер този месец предизвикаха безпокойство сред
Коментари Харесай

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Съобщените проекти на севернокорейския водач този месец провокираха безпокойствие измежду Съединени американски щати и техните съдружници, написа БиБиСи.

Той и президентът Владимир Путин имат намерение да обсъдят опцията, с цел да поддържа войната й в Украйна, споделиха американски чиновници.

На пръв взор оръжейната договорка сред Северна Корея и Русия има съвършен транзакционен смисъл. Москва обезверено се нуждае от оръжия, по-специално муниции и артилерийски снаряди, за войната в Украйна, а Пхенян има в обилие и от двете.

От друга страна, изгладнялата от наказания Северна Корея обезверено се нуждае от пари и храна. Повече от три години затваряне на граници, да не приказваме за неуспеха на договарянията със Съединените щати през 2019 година, оставиха страната по-изолирана от всеки път.

Но под повърхността това разкрива капацитет за Пхенян и Москва да стартират да работят по-тясно дружно. Съединени американски щати предизвестяват за допустима оръжейна договорка сред двете страни от известно време, само че среща на лидерско равнище сред Ким Чен Ун и Владимир Путин катапултира това на последващо равнище.

Докато целта на Съединени американски щати, сигурно в кратковременен проект, наподобява е да спрат оръжията на Северна Корея да стигнат до фронтовата линия в Украйна, загрижеността в Сеул е за това какво ще получи Северна Корея в подмяна на продажбата на оръжията си на Русия.

Тъй като Русия е в обезверена обстановка, Ким ще може да извлече допустимо най-голяма изгода.

Може би той би могъл да изиска засилена военна поддръжка от Русия. Вчера южнокорейската разследваща работа осведоми, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е предложил, сходни на тези, провеждани от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, които Ким Чен Ун толкоз ненавижда.

Ким също може да успее да употребява съветски оръжия в бъдеще.

Но най-притеснителното искане, което Ким би могъл да насочи, е към Путин да му даде съвременна оръжейна технология или познания, с цел да му помогне да направи пробиви с програмата си за нуклеарни оръжия. Той към момента се бори да овладее основни стратегически оръжия, основно шпионски спътник и нуклеарна подводница.

Въпреки това чиновници в Сеул считат, че съдействието на това равнище е малко евентуално, защото може да се окаже стратегически рисково за Русия.

Янг Ук, теоретичен помощник в Азиатския институт за политически проучвания, означи, че даже Русия да не продава оръжия на Северна Корея в подмяна, тя към момента може да финансира нуклеарната й стратегия. " Ако Русия заплаща с нефт и храна, тя може да съживи стопанската система на Северна Корея, което от своя страна също може да укрепи оръжейната система на Северна Корея. Това е спомагателен източник на приходи за тях, който те не са имали. "

Янг, специалист по военна тактика и оръжейни системи, добави: " В продължение на 15 години ние изградихме мрежа от наказания против Северна Корея, с цел да я спрем да създава и търгува с оръжия за всеобщо заличаване. Сега Русия, непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, може да докара до колапса на цялата тази система. "

Тъй като глобите бяха засилени, Северна Корея стана все по-зависима от Китай, с цел да си затваря очите за тези, които нарушават глобите и да дава хранителна помощ. През миналата година Пекин отхвърли да накаже Северна Корея за нейните оръжейни проби в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което значи, че е съумя да развие своя нуклеарен боеприпас без съществени последици.

Северна Корея дава на Пекин потребна буферна зона сред себе си и американските сили, ситуирани в Южна Корея, което значи, че си коства да поддържа Пхенян.

Но Пхенян постоянно се е тормозил да зависи прекалено много единствено от Китай. Тъй като Русия търси съдружници, това дава късмет на Ким да разнообрази мрежата си за поддръжка.

И защото Русия е толкоз обезверена, севернокорейският водач може да почувства, че може да издейства даже по-големи отстъпки от Москва, в сравнение с от Пекин. Путин може да се съгласи да резервира безмълвие срещу севернокорейските ядрени опити, до момента в който това може да се окаже прекомерно далечна стъпка за китайския президент Си Дзинпин.

" По време на Студената война Северна Корея разиграваше руснаците и китайците, доста сходно на това по какъв начин децата разиграват родителите си един с различен ", сподели доктор Бърнард Лу от Училището за интернационалните проучвания S Rajaratnam в Сингапур.

Но към момента има въпросителна дали срещата ще се състои.

Ким не напуща Северна Корея постоянно или безгрижно. Той е параноичен по отношение на сигурността си и гледа на пътуванията в чужбина като на рискови. За последните си интернационалните пътувания - до Ханой за среща с Доналд Тръмп през февруари 2019 година и за среща с Путин във Владивосток през април 2019 година - той се вози на брониран трен. Пътуването до Ханой лиши два дълги дни през Китай.

Не е ясно какъв брой частна е била срещата на двамата водачи, само че е допустимо САЩ да се надяват, че като я създадат обществена, могат да изплашат Ким и затова да осуетят както срещата, по този начин и евентуалната договорка за оръжия.

Д-р Лу обаче не счита, че Ким ще има доста място за придвижване: " Като се имат поради отчетите за тристранни военни учения, би било мъчно да се анулират сходни събития, без всички да наподобяват неуместно. "

Част от тактиката на Съединени американски щати след нахлуването на Русия в Украйна е да се оповестят разследващи данни, с цел да се опитат да предотвратят сключването на покупко-продажби. Северна Корея и Русия до момента отхвърлят всички догатки, че се стремят да търгуват с оръжие. Никой от тях евентуално няма да желае тази договорка да стане публично притежание.
 Съединени американски щати и съдружниците би трябвало да са подготвени за война на два фронта и нуклеарни офанзиви
Съединени американски щати и съдружниците би трябвало да са подготвени за война на два фронта и нуклеарни офанзиви

Съединени американски щати би трябвало да покажат ясна подготвеност за победа пред противниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР