СЪОБЩЕНИЕ Централният комитет на Българската комунистическа партия с дълбока скръб съобщава,

...
СЪОБЩЕНИЕ
Централният комитет на Българската комунистическа партия с дълбока скръб съобщава,
Коментари Харесай

Преди 57 г. 82-ма загиват в български самолет край Братислава, сред тях оперната дива Катя Попова

СЪОБЩЕНИЕ

Централният комитет на Българската комунистическа партия с дълбока тъга оповестява, че на 24 ноември т.г. при самолетна злополука край гр. Братислава /Чехословакия/ са починали трагично представителите на братските партии на Деветия конгрес на Българската комунистическа партия: Хосе Гонсалес - заместител общоприет секретар на Централния комитет на Чилийската комунистическа партия, Хорхе Рамирес - член на Централния комитет на Чилийската комунистическа партия; Алберто Ферари - член на Централния комитет на Аржентинската комунистическа партия; Педро Мота Лима - представител на Централния комитет на Бразилската комунистическа партия в редакцията на сп. " Проблеми на мира и социализма " ; Коджита Шигео - член на Централния комитет на Японската комунистическа партия и Рамон Амая Амадор - член на Централния комитет на Хондураската комунистическа партия.

Централният комитет на Българската комунистическа партия показва своите дълбоки съболезнования на комунистическите партии в Чили, Аржентина, Бразилия, Япония и Хондурас, на централните комитети на тези партии и на фамилиите и околните на починалите приятели за тежката загуба, мъжествената битка на пратениците на тези приятелски партии за великото дело на комунизма, за сближение редиците на интернационалното комунистическо и работническо придвижване ще остане светът образец за всички български комунисти, за комунистите от целия свят.

Централен комитет на Българската комунистическа партия

Оперната певица Катя Попова е родена в Плевен на 21 януари 1924 година През 1947 година приключва Консерваторията в класа на вокалния възпитател Мара Маринова Цибулка. След дипломирането си печели конкурс в Софийската национална опера за солист сопрано и на 3 ноември 1947 година е нейният дебют в ролята на Есмералда в операта " Продадена булка " на Бедржих Сметана. Гастролира в над 20 страни, изпълнявайки централни партии в опери на Жул Масне, Джакомо Пучини, Шарл Гуно и други Работи интензивно за одобряването на родния си град Плевен като културен и музикален център. Тя е измежду създателите на Плевенския симфоничен оркестър и взе участие в първия концерт на оркестъра на 6 септември 1953 година под диригентството на проф. Саша Попов. Катя Попова е един от създателите на основания през 1966 година в Плевен Международен музикален фестивал " Лауреатски дни ", който след това е наименуван на нейно име. След трагичната й крах на 24 ноември 1966 година в нейна памет поетът Павел Матев написва сетен стих " Ти сън ли си? Или те има? ", който Лили Иванова извършва в едноименната ария по музика на Тончо Русев. Плевен уважава паметта на родената в града оперна певица Катя Попова с улица, барелеф и интернационален музикален фестивал, носещи нейното име.

В емисията на Българска телеграфна агенция " Вътрешна информация " написа:

Изложба за оперната прима Катя Попова подреди Регионалният исторически музей в родния й град - Плевен

Плевен, 24 ноември 2011 година /БТА/ Изложба за оперната прима Катя Попова подреди Регионалният исторически музей в родния й град - Плевен. Това оповестиха от културния институт.

Експозицията е основана, с цел да бъде почетена 45-годишната от гибелта на артистката, починала при самолетна злополука в разцвета на житейския си и професионален път, сподели уредникът от музея Нели Данова. Според нея интерес съставлява дарението на Диана Попова, сестра на певицата. То е предоставено през 1987 година и съдържа фотоси за първите изяви на Катя Попова в детски опери, като абитуриентка и студентка. Документирани са специализацията й в Москва, срещата й с Дмитрий Шостакович, участия във Виена, Атина и София. В сбирката са фотоси от дебюта на певицата в Софийската опера, както и изяви в 20 функции.

Изложбата е показана във фоайето на зала " Катя Попова ", където довечера във връзка годишнината ще бъде показан " Реквием " от Моцарт. Изпълнението ще бъде на Плевенската филхармония, общинския хор " Гена Димитров " и солисти, под диригентството на Григор Паликаров.

***

Днес се навършват 55 години от трагичната крах на Катя Попова - българска оперна звезда със международна кариера

Плевен, 24 ноември 2021 година /БТА/ Днес се навършват 55 години от трагичната крах на българската оперна звезда със международна кариера Катя Попова. Прочутата певица е родена в Плевен и през тази година се навършиха 97 години от нейното рождение, заяви за Българска телеграфна агенция Десислава Близнашка - организатор в отдел " Нова и най-нова история " в Регионалния исторически музей /РИМ/ - Плевен.

Тя посочи, че музеят има част от бронята на авариралия аероплан, в който певицата е починала край Братислава на 24 ноември 1966 година - едвам на 42 години. Джакомо Пучини, Шарл Гуно и други Работи интензивно за одобряването на родния си град Плевен като културен и музикален център. Тя е измежду създателите на Плевенския симфоничен оркестър и взе участие в първия концерт на оркестъра на 6 септември 1953 година под диригентството на проф. Саша Попов. Катя Попова е един от създателите на основания през 1966 година в Плевен Международен музикален фестивал " Лауреатски дни ", който след това е наименуван на нейно име. След трагичната й крах на 24 ноември 1966 година В нейна памет поетът Павел Матев написва сетен стих " Ти сън ли си? Или те има? ", който Лили Иванова извършва в едноименната ария по музика на Тончо Русев.

Традиционно в нейна памет в Плевен се провеждат разнообразни културни Във фонда на плевенския музей се пази постъпилото скъпо подаяние от нейното семейство през 1987 година - над 3000 документи, фотоси, нейни персонални движимости.

" Преди дни получихме и най-ново подаяние за Катя Попова от плевенски колекционер - писмо, написано от певицата през 1942 година В своята сбирка през днешния ден ние представяме житейския път и креативната й кариера. Пазим и персоналния роял на оперната звезда ", посочи Близнашка.

Катя Попова /1924-1966/ е огромно събитие като лирично сопрано в оперния свят от средата на ХХ век, акцентира музейният специалист. " Българската Тебалди ", както я назовава италианската преса, е триумфирала на сцените на международните театри в функциите на Наташа от " Война и мир " на Прокофиев, Маргарита от " Фауст " на Гуно, Йоланта от едноименната опера на Чайковски и Татяна от " Евгений Онегин " на същия композитор, Мими от " Бохеми " на Пучини, Микаела от " Кармен " на Бизе, а нейната Манон от едноименната опера на Масне покорява публиката в " Опера Комик " в Париж, добави Близнашка. Незабравими са облиците й от българския оперен репертоар - Милкана от " Майстори " и Зорница от " Луд гидия " на П. Хаджиев, Кремена от " Ивайло " на К. Големинов.

Катя Попова е измежду създателите и първите участници в Международния музикален фестивал " Лауреатски дни " - Плевен, който след нейната кончина носи името й и е жив до през днешния ден, сподели Близнашка. По думите й скъпото завещание, което има Плевен, притегля фенове на изкуството от България и от света. Оперната дива няма да бъде забравена, е уверена Десислава Близнашка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР