Съобщава се за опити за саботаж в избирателни секции в окупирана Украйна, докато Русия провежда местни избори

...
Руските власти съобщават за множество опити за саботаж на гласуването
Коментари Харесай

Руските власти съобщават за множество опити за саботаж на гласуването на местни избори, провеждащи се в окупираните райони на Украйна< /p>От Associated Press, 10 септември 2023 г., 4:55 ч. Изборите се провеждат в окупираните райони на Украйна.

Избирателните секции вече са затворени, след като местните избори се проведоха през уикенда в 79 региона на Русия, с бюлетини за губернатори, регионални законодателни органи, градски и общински съвети, както и в четирите украински региона, които Москва анексира незаконно миналата година - Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка провинции - и на Кримския полуостров, който Кремъл анексира през 2014 г.

Гласуването в окупираните райони на Украйна беше заклеймено от Киев и Запада като измама и нарушение на международното право.

Руските избирателни служители в неделя съобщиха за опити за саботиране на гласуването в окупираните региони, където партизански сили, лоялни на Киев, преди това са убили промосковски служители, взривили са мостове и са помогнали на украинската армия чрез идентифициране на ключови цели.

Удар с дрон унищожи една избирателна секция в Запорожска област часове преди отварянето й в неделя, каза пред репортери заместник-председателят на руската Централна избирателна комисия Николай Булаев. Той каза, че по време на атаката в гарата не е имало служители.

Ела Памфилова, която оглавява руската Централна избирателна комисия, нарече инцидента „терористичен акт“, докато говори пред репортери същия ден, твърдейки, че доставен от Запада дрон е бил използвана, но не дава доказателства.

Назначен от Русия служител в съседната област Херсон каза, че бойна граната е била открита в събота близо до избирателна секция там. Според Марина Захарова, гранатата беше скрита в храстите извън гарата и гласуването трябваше да бъде спряно, докато службите за спешна помощ я унищожат.

Денис Пушилин, изпълняващ длъжността ръководител на руската -окупирани части от района на Донецк, също каза в изявление в неделя, че служителите на избирателните секции там са били „ранени и ранени“, без да дава подробности.

Москва частично окупира Херсон и Запорожие от началото на войната, докато части от регионите на Донецк и Луганск бяха превзети от подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 г. Украинските сили оттогава превзеха едноименната местна столица на Херсон и предприемат контранастъпление в Запорожие, което напредва бавно.

Местни жители и украински активисти твърдят, че руски избирателни служители правят домашни посещения, придружени от въоръжени войници в двете провинции, като задържат онези, които отказват да гласуват, и ги притискат да напишат „ обяснителни изявления", които могат да бъдат използвани като основание за наказателно дело.

В самата Русия мястото на кмета на Москва Сергей Собянин е за грабване, въпреки че той се кандидатира за повторно -отново избори и е малко вероятно да загуби надпревара, в която всички претенденти идват от партии, подкрепяни от Кремъл.Собянин беше назначен за кмет през 2010 г. и оттогава спечели два пъти изборите за кмет: през 2013 г., въпреки че сега лишеният от свобода опозиционен лидер Алексей Навални се кандидатира срещу него, и 2018 г. Губернатори в 20 други руски региона също се борят за поста тази година.

В 16 руски региона гласоподавателите гласуват за местни законодателни органи. Има и множество гласува за градски и общински съвети в цялата страна и се надпреварва за няколко свободни места в Държавната дума, долната камара на руския парламент.

В по-голямата част от руските региони а в окупираните региони на Украйна избирателните секции бяха отворени в петък и гласуването продължава три дни, завършвайки в неделя. В други региони гласоподавателите могат да гласуват само в неделя.

В над 20 руски региона, включително Москва, онлайн гласуването е въведено въпреки широката критика от страна на опозиционни фигури които казват, че му липсва прозрачност и лесно може да бъде фалшифициран. То е било достъпно и в Крим.

Памфилова, ръководителят на руската Централна избирателна комисия, каза в отделно изявление в неделя, че повече от 3 милиона руснаци в 25 региона са гласували онлайн.

Игор Борисов, член на комисията, каза пред репортери часове по-късно, че около 30 000 кибератаки срещу системата за онлайн гласуване са били отблъснати до неделя вечерта, много от които с произход в „неприятелски“ държави – термин, използван от Москва, за да опише Украйна и нейните западни съюзници.

Руските канали Telegram съобщиха в неделя, че две държавни информационни агенции, РИА Новости и ТАСС по-рано същия ден обяви предварителните резултати от изборите за губернатор в Североизточен Сибир повече от 20 минути преди избирателните секции да бъдат затворени.Оригиналните доклади на РИА и ТАСС не можаха да бъдат извлечени, но централната избирателна комисия на Русия малко по-късно призна за инцидента, който отне място в Република Саха-Якутия и обвини грешка в ИТ.

Служител на руското вътрешно министерство Михаил Давидов каза късно в неделя за ТАСС, че властите не са забелязали нередности което може да повлияе на изборните резултати.

Едва ли има вълнуващи състезания, отбелязва политическият анализатор Абас Галямов, главно защото „най-важният въпрос в руската политика – въпросът за войната и мира – не е включен дневния ред изобщо.“

„Гласоподавателят усеща това, избирателят вижда, че не е интересно“, каза Галямов, който някога е работил като писател на реч за руския президент Владимир Путин, пред Асошиейтед прес през интервю.

Той каза, че никой не иска да води кампания в полза на войната, защото не е популярна и би повлияла на рейтингите им в социологическите проучвания. В същото време е невъзможно да се води кампания срещу войната, защото „ще ви бъде забранено да се кандидатирате, ще бъдете хвърлени в затвора и обявени за враг на страната. Така че всички кандидати избягват този въпрос.

"Избирателите смятат, че изборите не са за това, което всъщност е реално и важно. Избирателната активност ще е минимална. Това са празни избори”, каза Галямов.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР