Защо Китай забранява на служители и държавни служители да използват iPhone?

...
Съобщава се, че Китай забранява на държавни служители и служители
Коментари Харесай

Съобщава се, че Китай забранява на държавни служители и служители в държавни предприятия да използват iPhone.

В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че Пекин е издал директива, забраняваща на служители от централното правителство да използват устройствата на Apple.

В петък Bloomberg съобщи, че забраната обхваща и подкрепяни от правителството агенции и държавни компании и ще бъде разширена до широк кръг контролирани от правителството организации.

Ходовете на Китай, които не са обявени по официални канали, са последният залп в продължаващата търговска и технологична война между Вашингтон и Пекин.

Защо да забраните iPhone и защо сега?

Макар да са лоши новини за Apple и потенциална поличба за западните технологични компании като цяло, забраните не са пълна изненада за наблюдателите в Китай.

Съединените щати и Китай предприеха стъпки за намаляване на икономическата си зависимост един от друг, тъй като двете страни все повече дават приоритет на предполагаемите опасения за националната сигурност пред инвестициите и търговията.

Пекин увеличи усилията си да намали зависимостта си от чуждестранни технологии и да подкрепи местните компании, включително базираната в Шенжен Huawei, чийто нов Mate 60 Pro на цена от 1200 долара беше описан от техническите анализатори като даващ шанс на iPhone за парите му.< /p>

Bank of America отбеляза „интересното“ време на забраната на iPhone предвид скорошното пускане на пазара на Mate 60 Pro.

Китай и САЩ гледат взаимно на технологичните компании като на потенциални рискове за сигурността, които биха могли да осигурят задник достъп до чувствителни данни и правителствена инфраструктура.

През май Монтана стана първият американски щат, който забрани притежавания от Китай TikTok поради опасения за поверителността на данните, като редица други щати обмислят подобни ходове.

Федералните агенции на САЩ и правителствата на много щати вече са забранили приложението на телефони, издадени от правителството.

Вашингтон също така забрани на американските компании да правят бизнес с множество китайски технологични фирми, включително Huawei, и ограничи американските производители на чипове да продават модерни технологии в Китай.

Пускането на Mate 60 Pro, който се захранва от усъвършенствания процесор Kirin 9000s, повдигна въпроси относно ефективността на тези контроли върху износа.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза миналата седмица, че администрацията на президента Джо Байдън търси повече информация за „характера и състава“ на смартфона, за да определи дали законът е бил заобиколен.

Какво означава забраната за iPhone за Apple и други западни технологични фирми?

Цената на акциите на Apple се срина с близо 6 процента между сряда и затварянето на работния ден в петък, изтривайки близо 200 милиарда долара от стойността на най-ценната компания в света.

Забраната също предизвика охлаждане сред западните компании, опериращи в Китай като цяло, на фона на въпроси за това колко добре дошли са чуждестранните фирми във втората по големина икономика в света.

Въпреки че някои китайски официални лица подчертават, че Китай отново е отворен за бизнес след COVID-19, полицейските нападения срещу чуждестранни фирми, включително Mintz Group, и наскоро приетите закони срещу шпионажа подчертаха трудността при правенето на бизнес и достъпа до информация.

Все по-напрегнатата среда за сигурност е в допълнение към множество предизвикателства, пред които са изправени чуждестранните фирми, включително последствията от пандемията, кражба на интелектуална собственост, правителствена дискриминация в полза на местни конкуренти и регулаторни проблеми.

Последните ограничения за Apple може да засилят съмненията относно правенето на бизнес в Китай, особено след като базираният в Калифорния технологичен гигант доскоро имаше сравнително добри отношения с Пекин.

Apple, която генерира около 20 процента от глобалните си продажби в Китай, исторически се е радвала да се съобрази с изискванията на Пекин за контрол, като например чрез премахване на виртуални частни мрежи (VPN) от своя китайски магазин за iOS, за да попречи на потребителите да избягват интернет цензура.

Неотдавна през март изпълнителният директор на Apple Тим Кук се срещна с китайския премиер Ли Цян в Пекин.

Бил Бишоп, автор на популярния бюлетин Sinocism, каза в петък, че „увереността, която мнозина имаха, че Apple е в състояние да управлява напрежението между САЩ и Китай, за да избегне всякакъв съществен обрат, може да бъде все по-неуместна“.

Какво означава забраната за iPhone за Китай?

Забраната няма да попречи на обикновените китайски граждани да купуват iPhone 15, който скоро ще бъде пуснат на пазара, и други продукти на Apple.

Но подчертава нарастващото напрежение между желанието на Пекин за контрол и икономическото бъдеще на Китай.

Компании, включително Apple, вече изместиха производство и инвестиции от Китай, но забраната и други скорошни събития може да ускорят тази тенденция.

Секретарят по търговията на САЩ Джина Раймондо каза миналия месец, че чуждестранните технологични компании започват да виждат Китай като „неподходящ за инвестиране“ поради все по-враждебната бизнес среда.

Влошаващите се настроения заплашват да влошат предизвикателствата, пред които е изправено възстановяването на Китай след пандемията, което се забавя на фона на дефлация, забавящ се износ, криза с недвижимите имоти и висока безработица сред младите хора.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР