Съобразно обстановката, в която се намираме, по-скоро ми се ще

...
Съобразно обстановката, в която се намираме, по-скоро ми се ще
Коментари Харесай

Проф. Веселин Янчев: Винаги е време за наука и винаги е време за демокрация!

Съобразно ситуацията, в която се намираме, по-скоро ми се ще да бях съвременник на онази България от края на 19 и началото на 20 век, в сравнение с сегашната от 21 век. Една френска поговорка гласи, че да управляваш, значи да предвиждаш. Управляващите би трябвало да се научат да плануват случаи, в които се постанова да се активизира цялостния запас на страната. И да възнамеряват ръководство на хипотетични обстановки с ясни механизми и средства. Това не значи да знаят, че ще има ковид. Тази позиция изрази във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ проф. Веселин Янчев, учител в Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски “.

В изявлението проф. Янчев сподели още:

Винаги е време за просвета и постоянно е време за народна власт. Демокрацията не трябва да се възприема като неспособност да се лимитират някои дейности или да се сложат някакви граници на държание, да се открият правила. Тя е точно деяние в избрани правила и правила.

Вижте цялото изявление с проф. Веселин Янчев:

https://www.youtube.com/watch?v=SCl_Rx63rQE&feature=youtu.be

Не разбирам стадното следване на всички решения на висшата държавна власт и неналичието на здравословен песимизъм и критицизъм от страна на хора, които би трябвало да са радетели на правния ред в страната – учени, адвокати, конституционалисти.

Когато се мине една граница и властта стартира да злоупотребява с правата и свободите на жителите, това към този момент е произвол и принуждение, такива дейности не вземат решение проблеми, а ги задълбочават.

След края на Първата международна война има надменно отношение към парламентаризма и демокрацията и утвърждение на дейности, които са във краткотрайна изгода на избрани политически сили. До нищо положително не е довел този метод.

Интересен случай, за който малко се знае има по времето на Стамболийски - тогава Български земеделски народен съюз ръководи до 1922 година, две трети от мандата си, в положение на военно състояние, това е типичен случай на потребление на военното състояние за политически дивиденти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР