Сънната апнея ускорява стареенето, но лечението й може да обърне

...
Сънната апнея ускорява стареенето, но лечението й може да обърне
Коментари Харесай

Сънната апнея ускорява стареенето

Сънната апнея форсира стареенето, само че лекуването й може да обърне процеса, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ", базирайки се на резултати от проучване.

Обструктивната сънна апнея визира 22 милиона души в Съединени американски щати и е обвързвана с нараснал риск от високо кръвно налягане, сърдечни удари, инсулти, диабет и други хронични болести. 

Изследователи от учебното заведение по медицина на университета на Мисури откриха, че нелекуваната апнея форсира процеса на стареене и че подобаващото ѝ лекуване може да забави и даже да обърне този развой. Той се мери посредством кръвен тест, който проучва ДНК и употребява логаритъм за пресмятане на биологичната възраст на индивида.

" Ускоряването на стареенето не е неповторимо за сънната апнея, то се предизвиква и други фактори като пушене, неприятно хранене, замърсяване ", сподели Рене Кортес, учител във факултета по детско здраве и във факултета по акушерство и гинекология на университета.

Кортес изследва 16 възрастни непушачи, които имат сънна апнея и контролна група от осем души, които не страдат от сънна апнея. Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание " Юропиън респиратори джърнъл ", добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР