Санкцията няма да се отрази на бюджета, това е нетна

...
Санкцията няма да се отрази на бюджета, това е нетна
Коментари Харесай

Кой ще плати глобата на НАП?

Санкцията няма да се отрази на бюджета, това е чиста опарация, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. " Ще се отрази на ориста на тези терористи, които нападнаха системата ", добави той

© Велко Ангелов Глобата, която Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще наложи на Националната организация за приходите (НАП) за теча на данни от приходната организация, ще се върне в бюджета, само че най-вероятно ще бъде потърсена от страната от обвинените чиновници на " ТАД груп ".

В петък Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) връчи на Националната организация по приходите (НАП) акт за определяне на административно нарушаване за теча на персоналните данни на 5 млн. български жители. Приходната организация има тридневен период да направи възражения, който изтича през днешния ден. Очаква се доникъде на тази седмица КЗЛД да връчи на Национална агенция за приходите и наказателното разпореждане, в което ще бъде избран и размерът на глобата. Междувременно ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов разгласи, че санкцията за Национална агенция за приходите ще е " милионна " и напомни, че оптималната глоба за сходно нарушаване е 20 млн. лв.. Национална агенция за приходите ще разяснява всичко, обвързвано с този проблем в края на тази седмица, след връчване на наказателното разпореждане, съобщи за " Капитал " представителят на организацията Росен Бъчваров.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-късно до четвъртък би трябвало да завърши процедурата по налагане на глоба на Национална агенция за приходите съгласно известие на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) от 21 август: " Доколкото периодите в административно-наказателното произвеждане са законово избрани, чака се съответното административнонаказателно произвеждане против Национална агенция за приходите да завърши до 29 август 2019 година ". По закон наказващият орган е задължен да се произнесе по административнонаказателната кореспонденция в месечен период от приемането й.

Владислав Горанов: Санкцията няма да се отрази на Национална агенция за приходите, това е чиста интервенция

В петък пък финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред публицисти, че Национална агенция за приходите има задоволително средства в бюджета си, с цел да заплати санкцията, която ще й бъде наложена от Комисията, без да се постанова дофинансиране на бюджета, нито пък орязване на бонуси и заплати. Това ще бъде чиста интервенция, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. И добави многозначително: " Това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на ориста на тези терористи, които нападнаха системата ". По този метод Горанов даде да се разбере, че Национална агенция за приходите ще търси платената санкция от упрекнатите за причинители на хакерската офанзива, въпреки че на процедура чиста интервенция с бюджетни средства всъщност съставлява прекачване на държавни пари от единия джоб в другия.

След връчването на наказателното разпореждане Национална агенция за приходите има право да апелира пред Софийския областен съд в едноседмичен период. Производството пред съда е на две инстанции.

В коментар за " Дневник " юрист Ясен Крайчев, ръководител на съдружие " Правна сигурност на потребителите и персоналните им данни ", сочи, че доста значителен миг е какви възражения (и дали въобще) ще показват юристите на Национална агенция за приходите по акта за определяне на нарушаване и дали след това ще апелират издаденото наказателно разпореждане. " За страдание, решението е прекомерно евентуално да бъде взето на " политическа " основа с оглед това, че казусът е в светлината на прожекторите, а и размерът на глобата ще бъде невиждан ", разяснява той.

Адвокат Крайчев напомни и, че постоянно наказателните постановления биват отменяни от съдилищата на официално съображение поради съществуване на значително процесуално нарушаване, а оттова нататък въпросът не се преглежда всъщност. Едно такова дело може да продължи и повече от година.

Сумите от санкцията постъпват по бюджета на КЗЛД

По закон наложените от КЗЛД санкции и имуществени наказания постъпват по бюджета на комисията. Венцислав Караджов е безапелационен, че сумата от санкцията на Национална агенция за приходите не може да бъде употребена за нищо от КЗЛД и в края на годината те отиват в централния бюджет. " Комисията не може да употребява сумите от санкции, които постъпват в нейния бюджет, с изключение на за посочените в закона за обществените финанси цели. Нито една от тях не е използвана и тези санкции отиват непосредствено в централния бюджет ", уточни Караджов пред " Дневник ".

Същото удостовери за " Капитал " и икономистът Калоян Стойков от Института за пазарна стопанска система: Законът за отбрана на персоналните данни планува, че събраните суми от наложени от КЗЛД имуществени наказания и санкции постъпват по бюджета на комисията, само че няма категорично записан текст, че тези суми или част от тях могат да се употребяват от комисията (както да вземем за пример е казусът с Комисията за финансов надзор). Без подобен експлицитен текст в края на годината парите би трябвало да бъдат трансферирани във фискалния запас.

Ако условно до края на годината постъпят повече от плануваните в бюджета доходи за комисията, то тези пари ще се употребяват за финансиране на разноските по активността на КЗЛД, само че до размера на разноските, планувани в бюджетния закон, разяснява Стойков. Допълнително разходване на тези средства – за
бонуси, финансови разноски и така нататък, не е разрешено. Чисто софтуерно държавната дотация за КЗЛД отчасти ще намалее поради съществуването на лични доходи, т.е. част от санкцията ще бъде употребена за финансиране на активността на КЗЛД, а останалото ще бъде върнато в бюджета.

Най-хипотетично към този момент стои въпросът има ли Национална агенция за приходите опция да търси сумите на наложената глоба от трети лица, доколкото към момента няма изясненост нито за типа, авторството или за механизма на изършеното, дали е налице съпричинителство и така нататък

Принципно Национална агенция за приходите може да търси платената имуществена глоба посредством цивилен иск в наказателния развой, само че може и да заведе обособен цивилен иск, без да чака образуването и приключването на наказателното произвеждане. Ако бъде заведено настрана гражданско дело, само от съда зависи преценката дали в тази ситуация наказателното произвеждане е преюдициално по отношение на гражданското и надлежно – да спре гражданското дело до приключването на наказателния развой, разяснява за " Капитал " юрист Георги Атанасов.

За хакването на Национална агенция за приходите са упрекнати трима - служителят на " ТАД груп " Кристиян Бойков, икономическият шеф Георги Янков и притежателят на компанията Иван Тодоров, която е арестуван под стража. Срещу тях има повдигнати обвинявания за тероризъм.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР