Санкционираният по глобалния закон Магнитски бивш директор на АЕЦ Козлодуй

...
Санкционираният по глобалния закон Магнитски бивш директор на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Санкционираният от САЩ Иван Генов е бил в инициативния комитет, издигнал Румен Радев

Санкционираният по световния закон " Магнитски " някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов е бил измежду членовете на, издигнали на 27 септември 2021 година президента Румен Радев за втори мандат, напомня. Генов е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия в 44-ото Народно заседание.

В петък (10 февруари) Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати на пет сегашни или някогашни длъжностни лица от България, в това число Генов.

Според формалната информация различен от глобените - Румен Овчаров, неведнъж е взел участие в корупционни контракти в областта на енергетиката с съветски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ " Козлодуй ". Твърди се, че е получил над 5 млн. евро в сметки в офшорни банки, откогато е бил министър на енергетиката. Според данните Овчаров се е облагодетелствал от повишените цени на силата посредством въвеждането на ненужни медиатори на пазара, като е координирал с Иван Генов и някогашния заместител изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов взимането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги на АЕЦ " Козлодуй " ком личните си бизнес ползи и е избягвал надзор посредством офшорно ръководство.

Иван Генов към този момент разгласи, че няма разбиране за какво е попаднал в този лист и позволи. Пред " 24 часа " той разяснява, че има фотография с представителя на " Уестингхаус " в Европа, която е от миг на модернизацията на 5 и 6 блок на " АЕЦ " Козлодуй ", в която американската компания взе участие.

" За мен е неуместно, не знам по каква скица съм се появил, а и почтено казано - не ме интересува ", съобщи още той.

В неделя (12 февруари) Генов, че изказванието от Съединени американски щати, че е желал рушвет от предприемач в размер на 3 млн. лв., с цел да завоюва търг, не било правилно.

В първия си коментар за новия пакет от наказания пресслужбата на президента Румен Радев уточни, че президентът високо цени поддръжката на стратегическите сътрудници на България Съединени американски щати и Англия в битката с корупцията, принос за което имат наложените наказания на български жители.

" Дневник " потърси спомагателен коментар от президентството във връзка информацията за Генов, като чака отговор на изпратени въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР