Санирането на жилищните сгради е свалило сметките за отопление и

...
Санирането на жилищните сгради е свалило сметките за отопление и
Коментари Харесай

Санирането на блокове свалило сметките за отопление с над 20% и качило температурата у дома с 4° -

Санирането на жилищните здания е свалило сметките за отопление и в същото време е повишило температурата в жилищата. Това показват изследвания, извършени по план " Интегрирани услуги за енергийно възобновяване на жилищни здания – SHEERenov " и центъра за Енергийна успеваемост ЕнЕфект, със съдействието на " Алфа Рисърч ", в София, Бургас и Габрово.

Според оценки на Министерството на районното развиване и благоустройството 93% от жилищните здания в България към този момент са енергонеефективни.

78% от бенефициентите по Националната стратегия за енергийна успеваемост заявяват, че след обновлението сметките им за отопление са намалели, при две трети от тях – с над 20%. 80% са почнали да поддържат по-висока температура в жилищата си в отоплителния сезон, над половината – сред 3 и 4 градуса повече.

Същевременно, както демонстрират изследванията на ЕнЕфект, заради лимитираните финансови запаси на програмата, сред 30% и 50% от кандидатствалите за енергийно възобновяване в другите общини не са утвърдени. Към разбираемото неодобрение на тези притежатели се прибавя и това на живущите в по-малките жилищни здания, които до този миг не са взели участие в стратегии с обществена поддръжка, заради привършване на средствата, когато към този момент и те са придобили право да аплайват. Голяма част от притежателите, най-вече в София, са почнали да се " избавят поединично ". 80% са сменяли дограма, полагали са частична термоизолация по външните стени и прочие В 71% от дребните здания и 96% от огромните са осъществявани частични ремонтни действия на общи елементи. Оказва се, че жителите са вложили напълно не дребни по мярка персонални финансови средства, само че с краен резултат надалеч по-малък от оня, който би се постигнал при енергийното възобновяване на цялата постройка.

71% от интервюираните декларират подготвеност да вземат участие в нова фаза на Националната стратегия за възобновяване за енергийна успеваемост при условие за съфинансиране от притежателите. Основните им причини са: по-красива и сигурна сграда; повече комфорт за собствениците; по-висока стойност на имота; по-ниски сметки за отопление. 94.6% от интервюираните са уверени, че енергийното възобновяване води до понижаване на месечните сметки на семейството за отопление и електричество.

Наред с изгодите, изследванията установяват и безпокойства, терзания и страхове у хората. Въпросите им могат да бъдат систематизирани в три групи:

1. Какъв ще бъде размерът на самостоятелното съфинансиране и по какъв начин може да бъде обезпечено?

Към момента към 36% биха разчитали на персонални спестявания, 24% - на заем при облекчени условия. 36% декларират, че нямат опция да съфинансират обновяването на жилищната си постройка.

2. Какви са критериите за присъединяване в новите стратегии, какъв вид здания са възможни, належащо ли е единодушие сред всички притежатели, и по какъв начин болшинството да обезпечи осъществяването на своите решения?

44% от притежателите изричат песимизъм, че в тяхната постройка може да се реализира 100% единодушие на притежателите за възобновяване за енергийна успеваемост. Хората се нуждаят от законови механизми, които да подсигуряват поемането на отговорност и налагането на наказания на неизрядните притежатели.

3. Може ли да се разчита на професионална помощ в комплицирания и изискващ голям брой компетентности развой по енергийно възобновяване – организация, избор на реализатор, надзор над ремонтните действия, кандидатстване за финансов запас?

По плана Sheerenov е създаден модел за интегрирани услуги за енергийно възобновяване на постройките, който дава опция за възобновяване посредством съ-инвестиране на лични средства, улеснен достъп до заем и посредством целева помощ за уязвими групи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР