Самоука художничка рисува икони, въпреки че никога не е посещавала

...
Самоука художничка рисува икони, въпреки че никога не е посещавала
Коментари Харесай

Самоук зограф: Айтен претворява доброто в икони

Самоука художничка рисува икони, макар че в никакъв случай не е посещавала курсове по иконография.

Айтен Мехмедова от търговищкото Първо СУ " Свети Седмочисленици " претворява положителното в краски и споделя, че изкуството я успокоява и зарежда прочувствено.

Току-що е приключила следващата си икона, на която е изписан ликът на Исус Христос.С нея ще взе участие в народен конкурс, препоръчан й от учителката по изобразително изкуство Силвия Малинова.
 Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба. Йоскан Мехмедов
В своята стая Айтен се отдава на изкуството. Когато е въодушевена прекачва часове зад бялото платно и статива. Там се появяват и първите й икони.-->

Имаше конкурс за Трифон Зарезан – празника. Тогава имаше конкурс и счетох, че е доста тривиално да рисувам чаша, вино и взех решение да обрисувам самия Трифон Зарезан и той се получи доста хубаво, споделя Айтен.

Следващата – на Божията майка е подарена на учебно заведение в Хисаря. А през днешния ден тя е приключила и Икона с Исус.
След като я нарисувах, чувствам някаква сила все едно, че излъчва рисунката и доста ми влияе и ми се гледа просто. Не ми омръзва да я виждам, споделя Айтен.
 Пръст в рисуването й връзва нейната прабаба. dariknews.bg

Иконата прави усещане на всички – както у дома, по този начин и в учебно заведение. Нейната преподавателка по изобразително изкуство Силвия Малинова показва, че има извънредно положително качество и доста фина маска на четката.

Много натъртено око. Много мощно възприятие за нюанс и както знаете – това е духовността на един човек, счита педагогът.

А силата се вижда и от другите произведения на Айтен. Като да вземем за пример картината с Буда.

Религията е малко като разделяне на хората, на обществата. Мисля, че вярата и Бог е в нас и ние си го пресъздаваме както ние желаеме, имаме вяра в това, както ние желаеме. Но Бог, вярата – изповядва положителното и разделяне, за мен, е изцяло ненужно, споделя Айтен.
 Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба. Йоскан Мехмедов

Изобразителното изкуство се съпреживява посредством душа и сърце. И проличава, че има доста обич , споделя и преподавателят Силвия Малинова. 

Извън учебно заведение момичето среща огромна поддръжка и вкъщи. Споделя, че татко й непрекъснато я подтиква да  се запише в школа по изобразително изкуство и да развива гения си. А това че го има, проличава по оценките на журито от разнообразни състезания.
Последната премия е от Велики Преслав, където печели първо място с портрета на цар Симеон. Рисувала е още хан Аспарух, Дядо Добри и Левски.
Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба.

 Пръст в рисуването й връзва нейната прабаба. dariknews.bg

Винаги съм рисувала – откогато се помня. Най-яркия ми спомен – първи, по какъв начин започнах нещо да рисувам беше – като бяха на 2, прабаба ми с един химикал на едно листче ми сподели по какъв начин да рисувам момиченце, спомня си момичето.

Харесва и абстракциите, които прави на платна с акрилни бои. Но признава – увлича се по цветовете. Според Айтен точно цветовете придават повече сила и по тази причина повече й харесват. Тя е решена да продължи да се занимава с изкуство и да търси положителното, което да вгражда в облици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР