Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода Авионамс“

...
Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода Авионамс“
Коментари Харесай

България кани руски специалисти да ремонтират самолетите Су-25 у нас

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „ Авионамс “ и страната ни е отправила покана към Русия в ускорени периоди съветски инженери и експерти да се включат в дейностите по ремонта. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с съветския външен министър Сергей Лавров.

Българска парламентарна делегация, водена от Караянчева, е на двудневно публично посещаване в Москва.

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който би трябвало да коства до 100 млн. лева, не можа да стартира поради оръжейни наказания против Беларус, наложени през 2004 година

Сделката за ремонт е с беларуския  " 558 Авиационен ремонтен цех " в Барановичи, като става въпрос за ремонт на 14 самолета.

Министерството на защитата заплати 82 млн. лева по контракта през декември предходната година, само че те бяха върнати поради политиката на кореспондентската банка, която трябвало да направи прехвърлянето. Заради несполучливото заплащане то беше трансферирано за тази година. 

От известието на Народното събрание за диалога на Караянчева с Лавров не излиза наяве какъв брой ще коства съветското присъединяване в ремонта и по какъв начин ще бъде заплатено то.  

Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов разгласи, че за ремонта на Су-25 са планувани 40 млн. лв.. 

Цвета Караянчева означи активизирането на двустранните връзки сред България и Русия. Тя добави, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес.

Смятаме, че Русия има своето значимо място в интернационалния разговор и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за положителни и градивни връзки сред Русия и тези две организации, коментира тя.

Цвета Караянчева уточни, че няма спънка да развиваме интензивно съдействие в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието. 

Сергей Лавров удостовери, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от следващата година съветската страна ще усили броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров подчертава върху интензивните връзките сред България и Русия. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, уточни той. Не би трябвало да има спънки в връзките ни, ние сме обичайно близки нации, акцентира Сергей Лавров.

Отбелязано беше, че връзките сред България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа.

Двамата показаха значимостта на опциите за развиване на двустранните връзки в енергетиката и подчертаха, че двете страни поставят старания за поддръжка на тези връзки.

От съветска страна беше приветствана готовността на България да обезпечи преноса на газ от „ Турски поток “ към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР