Самолетът падна в петък привечер край летище Казеле“ до ТориноБратчето

...
Самолетът падна в петък привечер край летище Казеле“ до ТориноБратчето
Коментари Харесай

„Трицветна стрела“ се разби в Италия и уби петгодишно момиченце

Самолетът падна в петък по здрач край летище „ Казеле “ до Торино
Братчето и родителите на детето са живи, катапултиралият водач също

Прочутата ескадрила за демонстративни полети е погребала 16 водачи за 60 години

Самолет на фамозната италианска ескадрила за въздушни демонстрации „ Трицветните стрели “ падна през уикенда в рамките на летище „ Казеле “ до Торино и горяща отломка умъртви на място петгодишно момиченце. Детенцето пътувало дружно с родителите си и дванайсетгодишното му братче със фамилния автомобил „ Форд Фиеста “ към  дома. По пътя край летището колата била връхлетяна челно от летящ към нея „ снаряд “ и опитите на родителите да окажат първа помощ на дъщеричката им се оказали напразни. Самите те, както и момченцето, се отървават единствено с изгаряния сред 10 и15%, като са настанени за лекуване в влиятелната болница на Торино „ Реджина Маргерита “.



Хоспитализиран е и съумелият да катапултира в последния миг водач на самолета „ Аермаки МБ339 “– трийсет и пет годишният майор Оскар дел До.



В първите си мнения за злополуката представители на командването на Военновъздушни сили на Италия лансираха тезата, че тя се дължи сигурно на щета на мотора на едномоторния аероплан, породена най-вероятно от забилото се в него ято птици или от техническа незиправност. Ескадрилата има планувана проява в Южна Италия и машините стартират да рулират по нарочната писта за бойни самолети на летище „ Казели “ в 17 ч. и 30 минути българско време. В 17:52 часа е разпоредено политане и десетте стоманени „ ястреби “ се изнизват за нула време в небето. Но 6 секунди по-късно майор Дел До подава сигнал за заплаха “bird strike ” или „ птича паника “, т.е. машината му наподобява е връхлетяна от ято пернати – неприятна даденост, която е установена и от останалите на земята началници под пагон. Веднага по-късно водачът оповестява, че моторът е спрял да работи и опитите му да го възпламени са се оказали напразни. Получава заповед да следва протокола за приземяване в сходни случаи, целящ най-много недопускане на връхлитане върху обитаеми места и жертви.



Майорът извършва прецизно разпореждането и съумява да върне самолета в рамките на летище „ Казели “, след което катапултира. За жал частите на разрушилото се въздушно возило се пръскат в близост и една единствена от тях полита към обикалящия аеропорта път. Показната изява в Южна Италия е анулирана и  останалите самолети от ескадрилата се приземяват на летище „ Линате “ в Милано.



В състава на ескадрилата за демонстративни полети „ Трицветни стрели “ са включени 10 машини и тя е най-голямото в света формирование за зрелищен въздушен пилотаж. Пилотите, които са приключили до един военно-въздушната академия край Неапол и имат дълъг стаж с бойни самолети,  не единствено трансформират постоянно небето над италианските градове в голям народен трикольор с оставяните след тях необятни дири в зелено, бяло и алено, само че и вършат удивителни въздушни акробации. Много постоянно „ Трицветните стрели “ са канени за демонстрации из цяла Европа, като нормално на местата, над които се изявяват италианските майстори на въздушното шоу, се събират десетки хиляди фенове. За страдание без значение от безупричната подготовка на пилотите-експерти, от основаването на ескадрилата преди шйсетина години до през днешния ден шестнайсетима нейни членове са изгубили живота си в полет -  десетима при тренировки и шестима при демонстрации. 
Най-тъжният миг в историята на „ Трицветните стрели “ е нещастието през 1988 година до немската ваенно-въздушна база „ Рамщайн “. При осъществяването на комплицирана фигура три самолета се врязват един в различен, възпламеняват се и се сгромолясват над събралите се да им се радват над 300 хиляди души. Жертвите, измежду които са и тримата водачи, са 70, а ранените са повече от 350. Катастрофа, която кара немското държавно управление да забрани за дълги години демонстративните акробатични полети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР