Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното състояние

...
Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното състояние
Коментари Харесай

Транспортираха със „Спартан“ дете в критично състояние

Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното положение на детето

Екипаж от Военновъздушните сили със аероплан „ Спартан “ от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши през днешния ден, 21 февруари, авиомедицинска евакуация на дете на 6 години в сериозно положение, с остра вирусна зараза (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Самолетът излетя в 9:30 ч. тази заран от София към Бургас. На борда бяха лекарски екип и здравна сестра от УМБАЛСМ „ Пирогов “, бордна здравна сестра от Военномедицинската академия и майката на детето. По рекомендация на лекарския екип, полетът е сбъднат на ниска височина с оглед здравословното положение на детето.

Самолетът „ Спартан “ кацна назад в 13:30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше превозено към УМБАЛСМ „ Пирогов “.

Екипажът, осъществил полета, беше в състав: пълководец капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов.

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев е известен за случая късно през вчерашния ден, като незабавно координира опцията за реализирането на полета с министъра на защитата. Още през вчерашния ден беше осъществено и сформирането на медицински екип, който да извърши авиомедицинската задача. След голям брой диалози с медицинските екипи на УМБАЛ – Бургас, СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, Военномедицинска академия, центровете за незабавна здравна помощ в Бургас и София беше решено консултацията на детето да бъде осъществена в УМБАЛ – Бургас от реанимационен екип на „ Пирогов “, който след оценка на клиничното положение да реши опцията за превозване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР