Самолет за гасене на пожари се разбива в Гърция, където бушуват горски пожари

...
Самолет за гасене на горски пожари в Гърция се е
Коментари Харесай

Самолет за гасене на горски пожари в Гърция се е разбил на остров Евия, където пламъците унищожават домове и налагат евакуацията на хиляди местни жители и туристи.

Държавната телевизия ERT сподели в социалните мрежи кадри на самолета, който пуска вода над пожар. След това се вижда как самолетът се разбива в склона на хълма и избухва в пламъци.

Два хеликоптера се отправиха към мястото на инцидента, за да проведат операция по издирване и спасяване, съобщиха от военновъздушните сили. В изявление на военновъздушните сили се казва, че самолетът, канадски CL-215, се е разбил малко след 15:00 ч. (12:00 ч. по Гринуич) по време на операция за гасене на пожар в Платанистос, Евия.

"В ход е операция по издирване и спасяване на двамата летци. Към района са се отправили 1 хеликоптер Super Puma и 1 хеликоптер AB-205 на ВВС, както и 1 хеликоптер S-70 на ВМС", допълват ВВС.

Гърция се бори с горските пожари през последната седмица.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви във вторник, че средиземноморската държава е "във война" с горските пожари, които бушуват в цялата страна.

"През следващите няколко седмици трябва да сме в постоянна готовност. Ние сме във война", заяви министър-председателят пред парламента. "Ще възстановим това, което сме загубили. Ще обезщетим пострадалите. ... Климатичната криза вече е тук. Тя ще се прояви навсякъде в Средиземноморието с още по-големи бедствия."

Той предупреди, че страната е изправена пред "още три трудни дни", преди високите температури да намалеят.

Източник: БГНЕС Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР