Само заместник правосъдният министър Борислав Ганчев (на снимката) ще отговаря

...
Само заместник правосъдният министър Борислав Ганчев (на снимката) ще отговаря
Коментари Харесай

Промяната спаси Василев от разпит за черните списъци

Само заместител правосъдният министър Борислав Ганчев (на снимката) ще дава отговор на въпроси във връзка изтекли в медиите чернови на план, за който се твърди, че е за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната. Това стана ясно след гласоподаване в правната комисия на Народното събрание, написа " 24 часа ".

Проектът, от които излиза наяве, че ще се вършат черни описи на бизнеси и притежатели, възмути юристите поради текстове, които влизат в несъгласие с Конституцията. Правосъдното министерство заяви, че при тях има работна група, само че тя не е създател на този план.

Гласуваното през днешния ден предложение да бъде изслушан Ганчев бе на Ива Митева от " ИТН ". " Дълбоко се колебая, че това, което изтече в медиите, е писано от тази работна група в Министерството на правораздаването ", сподели Митева. Тя обаче добави, че до 24 март ведомството е трябвало да изготви план и да каже, до каква степен е стигнало.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи обаче предложи не Борислав Ганчев, а вицепремиерът Асен Василев да бъде извикан за пояснение в правната комисия. " Да го изслушваме във връзка съвещание на 18 май от 15 ч. в зала " Колегиум " в Министерството на финансите по точка, която визира интернационалните ограничаващи ограничения и във връзка това кой план е прегледан на съвещанието ", прикани Хамид Хамид, само че болшинството в комисията гласоподава срещу.

Дебатът преди гласуването продължи към половин час. Атанас Славов от Демократична България изясни, че правенето на законопроект не предстои непосредствено на парламентарен надзор. " Не ми е известно да се показват планове, които не се за законопроекти.  След като Министерството на правораздаването сподели, че изтеклия план не е готвения от тях, да се вършат внушения, не е правилно ", сподели Славов. Той увери, че ще поддържат да пристигна Борислав Ганчев да изясни пред правната комисия.

Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " попита каква е задачата - комисията да се трансформира в проверяващ орган, да ревизира кой, какво, по кое време е споделил. " Да си играем игрички и да привикваме всеки министър или всяка работна група е загуба на време ", добави Мирослав Иванов. 

" Това е сериозен въпрос, колкото и да се пробвате да си трансферирате топката от едната на другата партия в ръководещата коалиция ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Филип Попов от Българска социалистическа партия " тези трудове са несъвместими с демократичните устои на България ".

Христо Иванов от Демократична България увери, че поддържа чуването на заместник-министъра, само че прикани да не се вършат обществени следствия кой какво е написал. Според Иванов Асен Василев трябвало да бъде поканен, когато може да пристигна, през днешния ден нямал опция. Милен Матеев, който е началник на правната комисия, посочи, че Асен Василев на следващия ден щял да бъде в Народното събрание, където можело да бъде питан, което пък разгневи Анна Александрова от ГЕРБ.

Крум Зарков от левицата поздрави опозицията, че е съумяла да извлече дял от създалата обстановка и да направи нещо от нищо, тъй като това което било оповестено не било законопроект. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР