Само за последните шест години - от 2015 г. насам,

...
Само за последните шест години - от 2015 г. насам,
Коментари Харесай

143 милиона лева за инфраструктура превърнаха София в красива спортна столица

Само за последните шест години - от 2015 година насам, държавното управление е вложило над 35 млн. лева в противоречивата инфраструктура на столицата. Полученото завещание е трагично. Много от спортните уреди бяха оставени на произвола на ориста. В тях не искаше да влиза никой. София нямаше с какво да се похвали и нямаше къде да одобри огромни надпревари.

За да се съживи спортната инфраструктура са нужни стотици милиони и от някъде би трябвало да се стартира. Столицата ни страдаше от неналичието на многофункционална спортна зала. През 2011 година този проблем беше решен с откриването на " Арена Армеец ", която струваше 108 млн. лева През годините досега тя е хазаин на редица огромни спортни събития. Волейболът откри своята нова сцена за огромните борби. Националите пълнеха залата по време на Световното състезание през 2018 година и Европейското три години по-рано. Преди това единствено Дворецът на културата и спорта във Варна можеше да бъде хазаин на срещи от сходен сан. В " Арена Армеец " волейболистите ни играха и олимпийска подготовка през 2012 година, която завоюваха пред родна аудитория, с цел да стигнат по-късно и до четвъртото място на Игрите в Лондон. София съумя да завоюва семейства на международно състезание по художествена гимнастика и международен шампионат по шорттрек. В столицата обичайно се провежда тенис шампионата " София Оупън " и Световна купа по художествена гимнастика. В " Арена Армеец " се организираха огромни шампионати по таекуондо и карате, боксови церемония вечери с присъединяване на нашата звезда Кубрат Пулев и доста други събития. Залата одобри и над 70 концерта на едни от най-големите звезди на международната музикална сцена.
 Снимка 227441
Източник:

През 2015 година екипът на спортното министерство, управителен от Красен Кралев, започва амбициозна стратегия за реорганизация на спортната инфраструктура в София. Помните ли положението на Зимния замък преди 4 години? Той " почтено " носеше името си. Студ и студ на всички места. Спортистите изпитваха ужасни страдания, с цел да организират тренировките си. Пълната смяна струваше 6,2 млн. лева Сега картината е радикално друга. А спортистите споделят своето удивление от смяната и не крият благодарността си за свършеното.
 Снимка 518701
Източник:
 Снимка 518700
Източник:
 Снимка 518702
Източник:

Друг обект, който беше оставен да тъне в бедност и никой не обръщаше внимание е " Асикс Арена " (бившата зала " Фестивална " ). Там бяха вложени 8,7 млн. лева Залата беше употребена за лекоатлетически надпревари за финален път през 2011 година, а спортистите ни можеха да се приготвят на закрито единствено в Добрич. Сега в София още веднъж има овална писта, тъй като без естествени условия за зимна подготовка, няма по какъв начин да бъдат построени огромни състезатели. " Асикс Арена " приема всички държавни шампионати по лека атлетика през зимата, а участниците в тях не крият, че остават впечатлени от ситуацията в залата.
 Снимка 518710
Източник:
 Снимка 518713
Източник:
 Снимка 518711
Източник:

Списъкът с положителните образци можем да продължи с комплекс " Академика 4-ти км ". Реновирането на многофункционалната зала, по-малката зала " А ", плувният басейн, който е с дължина 25 м. и разполага с 5 коридора, струваше на страната 1,2 млн. лева Там повече от 200 деца упражняват всеки ден при прелестни условия.
 Снимка 518704
Източник:
 Снимка 518705
Източник:
 Снимка 518706
Източник:

През годините от 2015 досега още 13 млн. лева са вложени в модернизацията на още няколко обекта, които се стопанисват от " Национална спортна база " ЕАД. Сред тях са националния стадион " Васил Левски ", комплексите " Диана ", " Раковски " и " Сердика ", зала " София " в Борисовата градина. Само в последното оборудване бяха вложени 1,8 млн. лева, като беше осъществен повсеместен вътрешен и външен ремонт, сменени бяха спортните принадлежности, настилките и местата за фенове по трибуните.
 Снимка 518707
Източник:

Държавата не обърна тил и на инфраструктурата в учебните заведения и висшите образователни заведения в София, за които никой не се е сещал дълги години. Разрухата лека-полека отстъпва в борбата с модернизацията. Така Спортното учебно заведение " ген. Владимир Стойчев " закупи нов образ с вложени в него близо 1 млн. лева Инвестира се и в усъвършенстване въз основата на Националната спортна академия " Васил Левски ". Още три учебни заведения на територията на София пък чакат своите нови придобивки. Физкултурни салони би трябвало да бъдат построени в Професионалната гимназия по телекомуникации, Националната финансово-стопанска гимназия и 134 СУ " Димчо Дебелянов. Необходимите за задачата 3,2 млн. лева бяха отпуснати от държавното управление при започване на предходната година по програмата за изграждане на сходни уреди в учебни заведения в цялата страна.
 Снимка 518708
Източник:
 Снимка 518697
Източник:
 Снимка 518695
Източник:
 Снимка 518698
Източник:

Предизвикателства обаче има. Все още немалка част от оборудванията са остарели и през годините обратно не са били поддържани или даже в даден миг са изоставени.

Тъжен образец за това е комплекс " Червено знаме ", който чака своя нов живот. Спортният министър Красен Кралев към този момент се ангажира този и други спортни уреди, които се намират в най-тежко положение, да бъдат измежду целите в идващия му мандат. Работи се по плановете им, тъй като сегашният им тип е отблъскващ. Идейният план за " Червено знаме " включва построяването на плувен комплекс, в който ще се обитават 5 басейна - 3 вътрешни и 2 външни. Предвижда се да бъдат издигнати многофункционална зала с потенциал 3 000 души, в допълнение три подготвителни зали за разнообразни типове спорт, център за художествена гимнастика и ледена пързалка. Ще бъде построен и огромен паркинг за 700 автомобила. Този план няма да бъде осъществен с страни средства, а се търси частен вложител.
 Снимка 518730
Източник:
 Снимка 518731
Източник:

Сред целите за идващите 4 години ще бъде и реконструкцията на стадион " Академик ". Неговото възобновяване трябваше да започва през предходната година, само че пандемията осуети проектите на държавното комерсиално сдружение " Академика 2011 ". Намалените доходи от наеми не разрешиха да бъдат набавени нужните 5 млн. лева, с цел да може той и " Асикс Арена " да бъдат част от един съвременен лекоатлетически комплекс. Идеята е да бъде осъществен повсеместен ремонт на оборудването със лични средства на " Академика 2011 ".
 Снимка 518732
Източник:
 Снимка 518735
Източник:

Усилено се работи и за по-доброто бъдеще на стадион " Септември " в " Красна поляна ", който от 20 години е оставен на произвола на ориста. Там обаче проблемите са и от политически темперамент, тъй като опозицията в Столичния общински съвет (БСП, Демократична България и Борис Бонев) блокира прехвърлянето на нужните 8,5 дка общинска повърхност, а те са нужни, с цел да бъде построен състезателен комплекс, който да дава отговор на условията за съвременна инфраструктура. Върху имота, с който сега спортното министерство разполага, оптималната разгъната застроена повърхност, която може да бъде осъществена е 12 000 кв. м., което като застрояване би представлявало терена на стадиона и един от огромните браншове. За реализирането на приключено оборудване с терен без писта и четири бранша е нужна минимална РЗП от към 20 000 кв. м. Към това би трябвало да се прибавят плануваните многофункционални спортни зали, плувен басейн, тенис корт, подготвителни площадки и други уреди. Така общата повърхност ще набъбне до 45-50 000 кв. м.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР