Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а

...
Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а
Коментари Харесай

От началото на годината у нас са фалирали 48 кравеферми

Само за последните 10 месеца са банкрутирали 48 кравеферми, а преработката на мляко за последните четири месеца у нас  е спаднала с 13 000 тона. Това демонстрира статистиката на браншови организации в отглеждането на животни, които през днешния ден за следващ път ще сигнализират за проблемите в бранша и ще показват претенции за финансово подкрепяне от страната.

" Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно отглеждане на животни и оранжерийно зеленчукопроизводство ". Това е наслова на конференцията, която няколко аграрни организации привикват през днешния ден, с цел да приказват за проблемите си. Преди месец същите организации насочиха финансови искания към отрасловото министерство и предизвестиха, че в случай че не бъдат изпълнени, следват претенции за оставка на земеделския министър и митинги, които съгласно предварителните проекти трябваше да бъдат в деня на изборите. 

Протести по изборите нямаше, а през днешния ден, месец по–късно браншовиците още веднъж сигнализират, че нито едно от настояванията им не е изпълнено, а издръжката на стопанствата става все по-рудна. Те дават и образец – в случай че годишните доходи от една крава са 5 хиляди лева, годишните разноски за нея са двойно по-високи - 10 000. Същевременно през актуалната година нашите фермери получават 30% по-ниско подкрепяне спрямо интервала до 2023 година, настояват те.  

И предизвестяват, че унищожаването на говедовъдството и зеленчукопроизводството значи недостиг на млечни артикули и зеленчуци, повдигане на цените им и ограничение в потреблението на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора.

А министърът на земеделието Кирил Вътев сподели, че стачкуват едри фермери, които вземат най-вече пари от всички земеделци.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР