Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от

...
Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от
Коментари Харесай

Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава

Само за първите 6 месеца на 2019 година износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва растеж от над 60% по отношение на същия интервал за 2018г. и доближава 24.9 млн. щ. д. Това съобщи заместител – министърът на стопанската система Лилия Иванова, която откри Българо-саудитски бизнес конгрес в София. В събитието, което се провежда от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия /ИАНМСП/ присъединяване взеха представители на над 80 компании от двете страни от секторите осведомителни технологии, хранително-вкусова индустрия, земеделска индустрия, както и туристическият бранш.
Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развиване е на посещаване в България, с цел да изследва опциите за вложения и да засилва съдействието по линия на дребните и междинни предприятия от двете страни. Икономическият заместник-министър се срещна с ръководителя на делегацията доктор Сами бин Абдула ал Абиди, ръководител на Съвета на саудитските камари, с който разискаха опциите за съдействие по линия на вложенията и на усилване на търговията.
Двамата се сплотиха, че задачата на тези конгреси е увеличение на взаимния стокообмен, който не подхожда на опциите на двете страни и през последното десетилетие се движи към 100 млн. щатски $, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото съдействие.
Лилия Иванова акцентира, че са стартирани договарянията за подписване на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси сред двете страни, като се чака тя да се утвърди като конгрес за действен разговор в областта на стопанската система.
По думите й данъчният режим, в комбиниране с съществуването на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разноски в Европа, ни подрежда измежду най-хубавите дестинации за бизнес и вложения. „ Нашето законодателство планува и редица насърчителни ограничения за вложители, а стратегическото географско местонахождение на България ни прави главен директен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия “, добави тя..
Д-р Сами бин Абдула ал Абиди посочи, че страната ни предлага положителни капиталови благоприятни условия, а актуалният бизнес конгрес е доказателство за интереса на саудитските компании към България.
Приветствия към участниците във Форума насочиха още господин Цветан Симеонов ръководител на БТПП и зам.-изпълнителният шеф на ИАНМСП госпожа Яна Топалова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР