Само за месец в Благоевград са регистрирани 56 превишения на

...
Само за месец в Благоевград са регистрирани 56 превишения на
Коментари Харесай

В Благоевград са регистрирани превишения на нормите на вредните емисии във въздуха

Само за месец в Благоевград са регистрирани 56 превишения на нормите на нездравословните излъчвания и фините прахови частици във въздуха. Това подрежда регионалния център на трето място в България по замърсяване.

Само една автоматизирана станция за премерване на качеството на атмосферния въздух има в регионалния център. Нейният обсег е с радиус 2 км., а данните се наблюдават от Районната ревизия по околна снреда и води. Основният извършител на мръсния въздух, чийто дял е 65 %, а през зимата внезапно се усилва, се дължи на отопляването с твърди горива, съгласно специалистите.

Благоевград стартира работа по актуализиране на програмата си за понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха и замърсяването с фини прахови частици.

Сред набелязаните от общината ограничения са промяна на транспортната скица в града, подмяна на стандартните коли с електрически и хибридни, слагане на филтри в коминните тела, замяна на котлите за отопление на постройките, както и потребление на качествени твърди горива. Финансирането ще се търси най-вече по Оперативна програма „ Околна среда “, достъп до което ще имат и семействата.

В програмата се вкарва и понятието „ зона с ниски излъчвания “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР