Само за една година над 745 000 души са починали

...
Само за една година над 745 000 души са починали
Коментари Харесай

За година над 745 хил. души умират заради преумора в света

Само за една година над 745 000 души са умряли в резултат на изтощеност и преправяне. Това демонстрира статистика на Световната здравна организация.

От 2000 до 2016 година рискът от сърдечен удар при хората, които работят над 55 часа седмично се е нараснал с 35%, а смъртните случаи в резултат на сърдечни проблеми – с към 17%, демонстрират данните на СЗО. Причината – високи равнища на стрес, оповестява NOVA.

„ Той натоварва сърцето. Ясно е, че стресовата обстановка в действителност е рисков фактор и стресът е обвързван с по-голяма заболеваемост, а за жалост и със смъртност ”, споделя доктор Валери Гелев, който е шеф на Клиника по кардиология в болница „ Токуда ”.

Близо 75% от умрелите са мъже на междинна възраст – най-уязвимата група.

„ Сам по себе си мъжкият пол е рисков фактор, тъй като е добре известно, че артеросклерозата се развива по-бързо при мъжете. Основните рискови фактори са високо кръвно налягане, диабет, нарушаване в обмяната на холестерола и липидите, както и тютюнопушенето ”, показва още Гелев.

В случай на тежък работен график, не би трябвало да подценяваме и психическото здраве. „ Преумората може да докара до хронична отмалялост, а тя може да докара до безсилие.

Изтощението може да докара пък до прегаряне, даже до тежки съдбовни физически болести ”, безапелационен е психотерапевтът доктор Димитър Тенчев.

Той поучава да внимаваме за следните признаци и положения: „ Когато изпитваме непрестанен стрес и прилив на адреналин, които водят до тази изтощеност. Когато се будим с топка в слънчевия сплит, когато се усещаме непрестанно потиснати, демотивирани и животът ни се трансформира в еднообразен филм ”.

Специалистите са безапелационни – контролът на стресовата среда е основен за здравето ни. „ Добре е да се откри метод този стрес да бъде по някакъв метод контролиран като натоварване и да се откри метод за разтоварване от него ”, споделя доктор Валери Гелев.

„ Работата ни би трябвало да бъде уравновесена с персоналния ни живот и с времето, което е напълно и единствено за нас ”, показва доктор Димитър Тенчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР