Само за една година над 745 000 души са починали

...
Само за една година над 745 000 души са починали
Коментари Харесай

СЗО: Над 700 000 души умират годишно заради преумора

Само за една година над 745 000 души са умряли в резултат на изтощеност и преправяне, демонстрира статистика на Световната здравна организация.
От 2000 до 2016 година рискът от сърдечен удар при хората, които работят над 55 часа седмично се е нараснал с 35%, а смъртните случаи в резултат на сърдечни проблеми – с към 17%, демонстрират данните на СЗО. Причината – високи равнища на стрес.
„ Той натоварва сърцето. Ясно е, че стресовата обстановка в действителност е рисков фактор и стресът е обвързван с по-голяма заболеваемост, а за жалост и със смъртност”, споделя доктор Валери Гелев, който е шеф на Клиника по кардиология в болница „ Токуда”.
Близо 75% от умрелите са мъже на междинна възраст – най-уязвимата група.
„ Сам по себе си мъжкият пол е рисков фактор, тъй като е добре известно, че артеросклерозата се развива по-бързо при мъжете. Основните рискови фактори са високо кръвно налягане, диабет, нарушаване в обмяната на холестерола и липидите, както и тютюнопушенето”, показва още Гелев.
В случай на тежък работен график, не би трябвало да подценяваме и психическото здраве. „ Преумората може да докара до хронична отмалялост, а тя може да докара до безсилие.
Изтощението може да докара пък до прегаряне, даже до тежки съдбовни физически заболявания”, безапелационен е психотерапевтът доктор Димитър Тенчев.
Той поучава да внимаваме за следните признаци и положения: „ Когато изпитваме непрестанен стрес и прилив на адреналин, които водят до тази изтощеност. Когато се будим с топка в слънчевия сплит, когато се усещаме непрестанно потиснати, демотивирани и животът ни се трансформира в еднообразен филм”.
Специалистите са безапелационни – контролът на стресовата среда е основен за здравето ни. „ Добре е да се откри метод този стрес да бъде по някакъв метод контролиран като натоварване и да се откри метод за разтоварване от него”, споделя доктор Валери Гелев.
„ Работата ни би трябвало да бъде уравновесена с персоналния ни живот и с времето, което е напълно и единствено за нас”, показва доктор Димитър Тенчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР