Само за два дни темата с ядрената ни енергетика се

...
Само за два дни темата с ядрената ни енергетика се
Коментари Харесай

Борисов строи АЕЦ – а ремонт на ремонта ще има ли?

Само за два дни тематиката с нуклеарната ни енергетика се трансформира в съществена за ръководещите. Насред съвсем 100 дни митинги поради същността на това ръководство, с купищата кавги и реакциите му към тях, които ясно демонстрират какъв брой коства и посред международна пандемия, която не е виждана от към век насам (Испанския грип), пристигна време още веднъж да си приказваме за АЕЦ.
Говорим, обаче не напълно. Защото не приказваме за АЕЦ " Белене " - тази централа, на пазарния принцип. Тази, дето ще намерим вложители от Съединени американски щати, Китай, Франция, Русия да ни я създадат – по едно и също време и в цялостна естетика. Истински нуклеарен мир на народите!
Минахме обаче на Седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". по какъв начин е време и за АЕЦ-а да се погрижим, освен за миньорите, по какъв начин с американска технология ще я вършим тази работа (малки модулни реактори). Енергийният министър обаче друго приказва – ще изследваме занапред. И не споделя цена.
Покрай цялата история отново се сетих за остарелия анекдот с компютрите и компотите. Този, дето по комунистическо време (Борисов тогава бурно се е борил с комунистите от вътрешната страна в системата на МВР) двама си приказват. Единият вика на другия: Абе знаеш ли, че сме продали компютри „ Правец “ на Япония? Другият дава отговор: Не са компютри, а компоти. И не сме им ги продали, ами са ни ги върнали.
Само като си помисля, че настоящето ръководство може да тръгне да прави АЕЦ или даже единствено един блок и ме втриса. Ремонт на ремонта ще вършим ли по-късно? Да де, само че това не е асфалт – гърми, в случай че не знаеш какво правиш. И няма: " Not good, not terrible " - дори и го няма!
За АЕЦ " Белене " преди 2 години още, ще повторя отново – в два свои обособени отчета Българска академия на науките безусловно предлага и не предлага този план, поради визията си за един доста значим фактор – броят на популацията. В отчета за реализацията на " Белене ", заплатен от страната, написа по какъв начин до 20 години популацията на България ще се усили с 300 000 души, в случай че ни е доста висок икономическият напредък (колко пък да е висок и Дядо Коледа по кое време щеше да идва?!?!?!) и по какъв начин няма да намалеем никак при междинен стопански напредък. Обаче в публично утвърдена от държавното управление прогноза на Българска академия на науките се споделя, че след 20 години ще сме 1 млн. души по-малко. Ако второто е правилно, какви ще са ни потребностите за ток? И да припомня – второто не е платено от интерес, който желае да се строи! Който желае повече детайлности - да отваря хиперлинка при започване на параграфа и да чете по документите, показал съм кое къде тъкмо го написа!
Да повторя и на управленците ни на база горепосочената информация – имаме ли потребност от втори АЕЦ? Или вие имате потребност някаква, която се задоволява единствено финансово? Или би трябвало да удовлетворите нечия непозната потребност, че другояче вашите потребности ще се изравнят с тези на някой воин от " Хамлет "? Има там един в края на пиесата, чието главно свойство е безплътността – да не е такава обстановката?
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР