Само за ден светът се промени, а с това и

...
Само за ден светът се промени, а с това и
Коментари Харесай

Женската хегемония в тв новините

Само за ден светът се промени, а с това и ефирът и тематиките на новините. С началото на съветската военна интервенция в Украйна се видя мощната женска надмощие в родния тв ефир и обезкървяването откъм мъжки фрагменти в журналистическата специалност.

Първият деня от началото на войната в Украйна достойнството да отразят се падна напълно на дамите. Българските малките екрани напълно предадоха щафетата на жените-водещи и те с трептящ глас и насълзени очи ни държаха в течение на хода на събитията.

От години се знае, че телевизионният поминък не е изключително прелъстителен за мъжете. Все по-трудно се намират водещи мъже, които да дават отговор и на визия, и на диалект, и на разсъдък на потребностите на динамичната телевизионна среда. Но най-важното, специалността " публицист " от дълго време загуби своя искра и авторитет. Така в новинарския поток, залят напълно от войната в Украйна, дамите трябваше да се оправят сами.

Сутрешният блок на Българска национална телевизия и до в този момент остава главно женски. Христина Христова е оставена да се оправя сама с лавирането сред военните тематики, спецификите на интернационалното право и класифицираната информация на разузнаването. Обикновено тя редува ефира с Иво Никодимов, само че в този момент редакторите не постановиха тази рокада. Галя Крайчовска пък разгорещено редуваше изключителна емисия след брифинг, а Марина Матева в късната емисия с трептящ глас четеше новините.

БТВ след утринния новинарски екшън съобщи ефира на Деси Стоянова, която от предиобед се вля в следобяд в непривично превключване от военната обстановка към спонтанни събеседници в удълженото предаване. Новините пое Лиляна Боянова, която също мъчно криеше страстите си. Тази медия подходящо съобрази дрескода в първите дни на войната и облече водещите в неутрално черно, а по-късно с елегантни детайли в цветовете на украинския байрак в символ на съпричастност.

Чак по-късно в бТВ се усетиха и сложиха на изключителните студиа Светослав Иванов и Иван Георгиев, които доста добре овладяха силата и осведомителния поток с професионализъм и неотстъпчивост.

В Нова ТВ единствено Виктор Николаев удържа мъжкия фронт с наличието си.

Женската журналистическа надмощие се следи и измежду кореспондентите и пратениците на терен в Украйна и пограничните региони. В ефира на бТВ блесна нова звезда - Цветана Балабанова, висок професоналист с извънредно сдържан звук, а Деси Ризова заминаваше и се прибираше на няколко пъти, понасяйки риска от войната на личен тил.

Респект, сътрудници за храбростта ви и професионализма ви!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР