Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния

Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ...

Здравният министър забрани влизането на камиони, пътуващи за Турция от 67 държави.


Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат над 500 камиона, което означава буквално блокиране на границите, обясни представител на сектора.

© Stringer Докато бизнесът се надява на нормализиране на обстановката и логични умни решения на държавно ниво в България и в чужбина, за да оцелее някаква част от икономиката, по заповед на здравния министър Кирил Ананиев временно се преустановява влизането в България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция и влизащи у нас от 67 държави от цял свят.

Сред тях са основни търговски партньори като Германия, Великобритания, Полша, но и държави като Панама, Перу, Шри Ланка.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Кой ще затвори пръв

По неофициална информация от здравното министерство до тях е дошла информация от Министерството на външните работи, че Турция смята да затвори границите си и за товари, като заповедта на Ананиев е изпреварващо действие, за да не се струпат всички камиони, пътуващи за Турция, на българска територия. Тази информация обаче все още не е потвърдена, като на практика би означавала Турция да се остави сама без внос и износ.

Ако тя не отговаря на истината, най-вероятно българската мярка ще предизвика изключително остра реакция от страна на турската държава на много високо ниво.

Заповедта на практика означава прекратяване на транзитния превоз от Турция за Европа, който в голямата си част преминава през България, както и нарушаване на заявките на транспортния министър Росен Желязков, направени пред министрите на транспорта на страните от Европейския съюз, че държавата ще гарантира транзита. Желязков беше заявил пред колегите си, че "за България, която се намира на кръстопът между Европа, Азия и Близкия изток, е важно да се гарантират доставките на стоки и свободното движение на транзитния трафик към Близкия изток през Турция".

Много проблеми на път
И към момента положението на българо-турската граница е усложнено и има 50 километрични опашки поради бавните проверки от турска страна, като това води до неспазване на изискването камините да напускат България в рамките на 24 часа. Турската държава пък поставя под карантина турските шофьори, така че много от транспортните превозвачи, включително български, имат блокирани камиони там. От Съюза на международните превозвачи ще правят кампания за осигуряването на храна и вода на шофьорите на границата.

Със заповедта на българския здравен министър стотици камиони, натоварени със стоки в момента пътуват към Турция от различни точки в Европа, които няма да могат да закарат товара си.

Заповедта на Ананиев предизвика логично остра реакция от страна на превозвачите. "Ние имаме стотици български камиони, заедно с останалите са хиляди, които пътуват към Турция", обясни Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Това означава, че тези камиони ще бъдат спрени на Калотина или Видин. Той направи прогнозата, че само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат над 500 камиона, което означава буквално блокиране на границите.

Блокирането на превозите между Европа и Близкия изток освен прекъсване на хиляди важни доставки и икономически загуби, ще лиши и България от таксите за преминаване. Ще лиши и много български траспортни компании от бизнеса им - превози между Европа и Турция.
Списък на държавите
Федерална Република Германия, Република Ангола, Република Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Кралство Белгия, Обединени арабски емирства, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Алжирска народно-демократична република, Република Джибути, Република Чад, Чешка република, Китайска народна република, Кралство Дания, Доминиканска република, Република Еквадор, Екваториална Гвинея, Кралство Мароко, Република Кот д`Ивоар, Република Филипини, Република Финландия, Франция, Република Гватемала, Република Корея, Грузия, Република Индия, Кралство Нидерландия, Република Ирак, Ислямска република Иран, Ирландия, Кралство Испания, Кралство Швеция, Конфедерация Швейцария, Италия, Република Камерун, Канада, Черна гора, Република Казахстан, Кения, Република Колумбия, Република Косово, Емирство Кувейт, Република Северна Македония, Република Латвия, Ливанска република, Унгария, Арабска република Египет, Монголия, Република Молдова, Мавритания, Федеративна демократична република Непал, Република Нигер, Кралство Норвегия, Република Узбекистан, Панама, Република Перу, Република Полша, Република Португалия, Република Словения, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Судан, Кралство Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Султанат Оман, Хашемитското кралство Йордания.

Източник: capital.bg