Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния

...
Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния
Коментари Харесай

Здравният министър забрани влизането на камиони, пътуващи за Турция от 67 държави

Само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат над 500 камиона, което значи безусловно блокиране на границите, изясни представител на бранша.

© Stringer Докато бизнесът се надява на нормализиране на ситуацията и разумни умни решения на държавно равнище в България и в чужбина, с цел да оцелее някаква част от стопанската система, по заповед на здравния министър Кирил Ананиев краткотрайно се прекратява влизането в България на тежкотоварни коли, пътуващи за Турция и влизащи у нас от 67 страни от целия свят.

Сред тях са съществени търговски сътрудници като Германия, Англия, Полша, само че и страни като Панама, Перу, Шри Ланка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой ще затвори пръв

По неофициална информация от здравното министерство до тях е пристигнала информация от Министерството на външните работи, че Турция счита да затвори границите си и за товари, като заповедта на Ананиев е изпреварващо деяние, с цел да не се струпат всички камиони, пътуващи за Турция, на българска територия. Тази информация обаче към момента не е доказана, като на процедура би означавала Турция да се остави сама без импорт и експорт.

Ако тя не дава отговор на истината, най-вероятно българската мярка ще провокира извънредно остра реакция от страна на турската страна на доста високо равнище.

Заповедта на процедура значи преустановяване на директния транспорт от Турция за Европа, който в огромната си част минава през България, както и нарушение на поръчките на транспортния министър Росен Желязков, направени пред министрите на превоза на страните от Европейския съюз, че страната ще подсигурява преноса. Желязков беше декларирал пред сътрудниците си, че " за България, която се намира на кръстопът сред Европа, Азия и Близкия изток, е значимо да се подсигуряват доставките на артикули и свободното придвижване на директния трафик към Близкия изток през Турция ".

Много проблеми на път
И все още ситуацията на българо-турската граница е усложнено и има 50 километрични опашки заради бавните инспекции от турска страна, като това води до неспазване на условието камините да напущат България в границите на 24 часа. Турската страна пък слага под карантина турските водачи, тъй че доста от транспортните превозвачи, в това число български, имат блокирани камиони там. От Съюза на интернационалните превозвачи ще вършат акция за обезпечаването на храна и вода на водачите на границата.

Със заповедта на българския здравен министър стотици камиони, натоварени със артикули сега пътуват към Турция от разнообразни точки в Европа, които няма да могат да закарат товара си.

Заповедта на Ананиев провокира разумно остра реакция от страна на превозвачите. " Ние имаме стотици български камиони, дружно с останалите са хиляди, които пътуват към Турция ", изясни Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи. Това значи, че тези камиони ще бъдат спрени на Калотина или Видин. Той направи прогнозата, че единствено за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат над 500 камиона, което значи безусловно блокиране на границите.

Блокирането на транспортите сред Европа и Близкия изток с изключение на спиране на хиляди значими доставки и стопански загуби, ще лиши и България от таксите за прекосяване. Ще лиши и доста български траспортни компании от бизнеса им - транспорти сред Европа и Турция.
Списък на страните
Федерална Република Германия, Република Ангола, Република Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Кралство Белгия, Обединени арабски емирства, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Алжирска народно-демократична република, Република Джибути, Република Чад, Чешка република, Китайска национална република, Кралство Дания, Доминиканска република, Република Еквадор, Екваториална Гвинея, Кралство Мароко, Република Кот д`Ивоар, Република Филипини, Република Финландия, Франция, Република Гватемала, Република Корея, Грузия, Република Индия, Кралство Нидерландия, Република Ирак, Ислямска република Иран, Ирландия, Кралство Испания, Кралство Швеция, Конфедерация Швейцария, Италия, Република Камерун, Канада, Черна гора, Република Казахстан, Кения, Република Колумбия, Република Косово, Емирство Кувейт, Република Северна Македония, Република Латвия, Ливанска република, Унгария, Арабска република Египет, Монголия, Република Молдова, Мавритания, Федеративна демократична република Непал, Република Нигер, Кралство Норвегия, Република Узбекистан, Панама, Република Перу, Република Полша, Република Португалия, Република Словения, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Судан, Кралство Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Султанат Оман, Хашемитското кралство Йордания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР