Само в рамките на последната седмица на търговия газът в

...
Само в рамките на последната седмица на търговия газът в
Коментари Харесай

Нещо невиждано. Къде стигна цената на газа в Европа

Само в границите на последната седмица на търговия газът в Европа нарастна с към 25% до ново рекордно равнище на затваряне на пазара към 257 евро за мегаватчас, като даже за малко бяха достигната ценови равнища от 262 евро за MWh.

Запазването на възходящата наклонност от последните седмици е реалност, защото има огромно търсене на синьо гориво за произвеждане на електрическа енергия предвид на горещи талази в Европа и доста ниските доставки на съветски природен газ, като в това време страните членки на Европейски Съюз се мъчат да запълнят газовите си складове преди началото на зимата.

Настоящата газова рецесия рискува да докара до нормиране на силата и на синьото гориво (въвеждане на режим), което да накара промишленостите да спрат производството, а семействата да заплащат извънредно високи цени за отопление и електричество, се показва в разбор на OilPrice.

Европа е намира в най-несигурната позиция, само че цените на природния газ порастват и в Съединените щати и в Азия. Търсенето на газ за сила е огромно, а производството в Съединени американски щати е без основна смяна, до момента в който огромните азиатски купувачи също стартира да се завръщат на пазара за полутечен природен газ (LNG), с цел да бъдат обезпечени доставки за зимата.

Тъй като втечненият природен газ към този момент е световна стока, референтните цени на газа и спотовите цени на LNG се повишават по целия свят и  ще продължат, когато наближи отоплителният сезон.

Още по-невероятно е, че цената на газа в Европа към този момент е еквивалентна на цена от суровия нефт към 410 $ за барел, предава БНР.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР