Само след няколко дни, пловдивската публика ще има възможността да

...
Само след няколко дни, пловдивската публика ще има възможността да
Коментари Харесай

Прочутият танцов ансамбъл “Марал“ идва в Пловдив

Само след няколко дни, пловдивската аудитория ще има опцията да види извънредния концерт на танцов отбор „ Марал ” гр. Истанбул, Турция.  Той се организира по покана на фондация „ Аракс ” на 16 октомври, неделя, от 17.00 часа в зрителната зала на Дом на културата „ Борис Христов “.
Прочетете още
Ансамбъл „ Марал “ е учреден през 1980 година от Бенон Кузупаши и негови другари в провинция Анадола, Турция, за разпространение на арменския фолклор посредством танцово и хорово изкуство. Поредицата от изяви, почнала през 1981 година с група от 300 души, траяла до 1986 година, и приключила с преждевременната гибел на Бенон Кузупаши.

През 1992 година, с цел да доближат до новите генерации с напълно нов състав, танцовата двойка Гарбис и Ирис Чапкан, които вземат участие в първия състав на Танцова група „ Марал “, са назначени за хореографи и стават част от Управителния съвет на Танцов състав „ Марал “.

От тогава до през днешния ден се нижат театрални изяви в страната и отвън нея. Многократни визити в Армения по покана на министъра на диаспората Хрануш Хагопян, участия във фестивали: „ One Nation One Culture ” с танцова група от 50 души; присъединяване в откриването на 5-те общоарменски игри в Армения, приключили с отличие, връчено от Министерството на културата в Армения. Множество участия на родна сцена, част от които отдадени на съюза „ Essayan Sanut “, концерти в поддръжка на Фондацията за девойки „ Ататюрк “.

С присъединяване на солистката на Истанбулската държавна опера, сопраното Алис Манукян и пианиста Левон Ероян, те имат две изяви – във връзка 60-ата годишнина от основаването на съюза „ Esaian Sanuts “ и 200-годишнината от построяването църквата „ Света Троица “ в Бейоглу.

През 2008 година Танцова група „ Марал “ притегля вниманието и на чужденците с триумфа си на церемонията за интернационалните танци, осъществена под егидата на ЮНЕСКО, състояла се в Истанбул.

Към танцовата натрупа се причисляват и солови певчески реализатори. През юли 2019 година в границите на програмата „ Пловдив – Европейска столица на културата “, по покана на фондация „ Аракс “ от Пловдив, Танцова група „ Марал “ взе участие във фестивала за песни и танци „ Здравей, Армения! “.

Днес танцьорите, артистите и техните ръководители в лицето на Гарбис и Ирис Чапкан се приготвят дефинитивно да пленят душите, сърцата и сетивата за изкуство на българската аудитория. Дата е 16.10.2022 г, Пловдив, Зрителната зала на ДК „ Борис Христов “. Концертът е част от 5-ти Международен фестивал „ Здравей, Армения “ и се реализира с поддръжката на община Пловдив.

Билети за представлението можете да намерите на касите на Easy Pay.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР