Само реконструкцията на зала Света София в нова пленарна зала

...
Само реконструкцията на зала Света София в нова пленарна зала
Коментари Харесай

За новата пленарна зала на НС са отишли 23 млн. лв.

Само реконструкцията на зала " Света София " в нова пленарна зала е коствала на данъкоплатеца над 23 млн. лева, а и този мандат депутатите няма да могат да заседават в нея. Това излиза наяве от отговорите от администрацията на Народното събрание на въпроси, които " Сега " изиска по Закона за достъп до социална информация. Точната сума на изразходваните средства е 23 039 041,50 лева с Данък добавена стойност, което включва с изключение на строително-ремонтните работи, по този начин и съпътстващите ги контрол и надзор, т.е. изразходвани са съвсем всички пари от оповестената през 2016 година социална поръчка за преустройството на зала " Св. София ".

Новата пленарна зала на пл. " Княз Александър Батенберг "  трябваше да бъде приключена при започване на 2018 година, само че е била подготвена през август м. година, настояват от Народното събрание (НС). " Провеждането на пленарни съвещания в залата ще започва след поправяне на софтуерното й съоръжение с оглед обезпечаването на условия да естественото протичане на законодателния развой, респективно за работа на народните представители ", се споделя още в отговора на основния секретар на Народно събрание Стефана Караславова. Което значи, че до края на сегашния мандат на 44-ия парламент - пролетта на 2021 година, депутатите ще останат да заседават в сегашната постройка в центъра на София, която е издигната още през 1884 година и е разширявана през 1899 и 1925 година

Причината за следващото закъснение на цялостното пренасяне на работата на депутатите в някогашния партиен дом е, че не престават дейностите по реорганизация на електрическите, отоплителните и климатичните съоръжения в постройката. Не е подготвена и фасадата на мастодонта, както и покривът му. Там в този момент заседават единствено комисии и са кабинетите на депутатите, както и ЦИК.

След като в началото нямаше претенденти, които да вземат участие в публичната поръчка за тези довършителни работи, то през декември бе оповестена нова поръчка, чиято планирана стойност е съвсем 19 млн. лева без Данък добавена стойност, показват от Народно събрание. Точната сума е 18 894 000 лева без Данък добавена стойност, която включва правене на капиталов план - до 367 000 лева без Данък добавена стойност, а останалата част от сумата е за осъществяване на строителните действия. Все още обаче нямало определени компании, които да извършат довършителните работи и по този начин партийният дом най-сетне да стартира да действа като Народно заседание.

В оповестената социална поръчка срокът за осъществяване на довършителната работа е 750 дни, което значи, че може да има закъснение от още 2 години.

Ремонтът на зала " Св. София " пък се забави заради демонтирането на остарелия бетонен покрив и построяването на съвременен стъклен. Изпълнител бе обединяване " Народно събрание ГРУП " ДЗЗД. Забавянето бе обяснено с непредвидената трудност по разглобяване на остарелия покрив, в който имало греди по 80 тона всяка, спомагателните решения за стъкления купол, който следва да бъде инсталиран, ремонтът на бул. " Дондуков ", който затруднил достъпа и т. н.

Намерението на ръководещите беше залата да се употребява за българското европредседателство, само че защото то бе изтеглено с шест месеца поради Брекзит, от Народното събрание се надяваха депутатите да се реалокират там от есента на 2018 година Но надали това ще се случи и до 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР