Само през последното десетилетие отпадъците от опаковки са скочили с

...
Само през последното десетилетие отпадъците от опаковки са скочили с
Коментари Харесай

Спират пластмасите за еднократна употреба е ЕС от 2030-та

Само през последното десетилетие отпадъците от опаковки са скочили с над 20%, което е мощно обезпокоителен факт. Още по-обезпокояващ факт е, че всеки жител на Европейски Съюз генерира над 180 кг боклуци от опаковки всяка година.

Това е повода на 04.03. 2024 година Европейският парламент и Белгия, която по настояще е представител на Европейски Съюз, да сключат съглашение за понижаване броя на опаковките с 5 %, а до 2040 година с 15 %., като самите опаковки би трябвало да могат да бъдат рециклирани.

Може 2030 година да ви се вижда много далечна, само че имайте поради, че до тогава пластмасови продукти като чаши, чинии и кутии за еднократна приложимост, които се употребяват из заведенията за хранене за бързо хранене и в магазините предлагащи храна за у дома, също ще бъдат неразрешени. Найлоновите торбички, както и термосвиваемите опаковки, с които се пакетира багажа по летищата, също ще са неразрешени.

Предвижда се да бъде въведена и възбрана за така наречен „ безконечни химикали “ в опаковките. Някои страни като Финландия са изявили предпочитание и картонените произведения за бъдат неразрешени, само че сходни ограничения не са утвърдени от останалите страни, членки на Европейски Съюз.

Споразумението по отношение на намаляването на опаковките се концентрира и върху предлаганите онлайн артикули, които нормално идват до потребителите в прекомерно обемисти опаковки. Самият Виргиниюс Синкявичюс, който от 2019 година е европейски комисар по околната среда, океаните и рибарството споделя „ Всички сме получавали артикули, поръчани онлайн, в прекомерно огромни кутии. И постоянно сме се чудили по какъв начин да разделим отпадъците за преработване, какво да се прави с тази биоразградима торбичка или дали цялата тази опаковка ще бъде употребена още веднъж или най-малко ще бъде превърнати в нов скъп материал. Всеки ден генерираме половин кг боклуци от опаковки на човек. С новите правила предлагаме извънредно значими стъпки за превръщането в норма в Европейски Съюз на устойчивите опаковки. Ще създадем верните условия, с цел да работят правилата на кръговата стопанска система — понижаване, наново потребление, преработване. По-устойчивите опаковки и биопластмаси са свързани с нови икономически благоприятни условия при екологичния и цифровия преход, с нововъведения и нови умения, с локални работни места и икономиии за потребителите. “

 Спират пластмасите за еднократна приложимост е Европейски Съюз от 2030-та

Поради гореизброените от Виргиниюс Синкявичюс аргументи, договарящите страни стигат до извода, че празното пространство не би трябвало да надвишава повече от 50 % от пакетираните продукти.

Постигнатото на 04. 03. 2024 година съглашение би трябвало занапред да бъде утвърдено от държавните управления на страните от Европейски Съюз и от Европейския парламент, само че към този момент няма никакво подозрение, че това ще се случи.

Няма по какъв начин да не похвалим личната ни страна по отношение на тематиката за преработването, тъй като по данни тя е трета по преработване на пластмаса измежду всичките 27 страни, членки на Европейски Съюз.

Вместо умозаключение ще използваме думите на Франс Тимерман, член на Камарата на представителите на Нидерландия, който споделя „ След пластмасите за еднократна приложимост, в този момент подхващаме идната стъпка по пътя към бъдеще без замърсяване. Нашите оферти през днешния ден понижават отпадъците от опаковки, предизвикват повторната приложимост и повторното пълнене, усилват потреблението на рециклирани пластмаси и улесняват преработването на опаковки. Европейските жители са нетърпеливи да се освободят от несъразмерното пакетиране и ненужно обемистите опаковки, а предприятията са подготвени да реализират прогрес с устойчиви, новаторски решения и системи за пакетиране. “

 Забрана за пластмаси за еднократна приложимост

Дали всичко това в фактически ще се случи занапред следва да разберем, само че сигурно е крачка към по-чиста и зелена Европа, към която принадлежим и ние, българите.

Вижте и смисъла на маркировките по опаковките, тъй като е значимо да знаете!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР