Само преди три седмици България беше във всички световни медии.

...
Само преди три седмици България беше във всички световни медии.
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата станаха за смях в борбата срещу расизма

Само преди три седмици България беше във всички международни медии. Не с хубостите си, не с изискванията си за туризъм, не с някакви стопански достижения или пък с евроатлантическата си ориентировка, не с ниски цени или богатата си просвета, не с идно влизане в чакалнята на еврозоната или с плевел градеж на автомагистрали и тунели, а с допустимо най-лошото - с обвинявания за расистки изстъпления по време на футболния мач България - Англия. Редица авторитетни медии дни наред не спираха да пускат фрагменти и да припомнят как поради въпросните прояви мачът бил спиран два пъти и даже насмалко не е бил преустановен.

 

Реакциите на българските управляващи не закъсняха

 

Най-напред имаше нескопосани опити да се изяснява, че в действителност нищо извънредно не се е случило и че и Англия има проблеми с расизма, които дори са по-големи. Впоследствие обаче държавното управление се поправя и осъди деянията, а президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов бе заставен да подаде оставка. Министерство на вътрешните работи и прокуратурата дадоха обещание да открият кои са хулиганите и да ги санкционират бързо.

Няколко седмици по-късно нищо от обещаното не е изпълнено. Затова може да има две аргументи - страната е поставила чадър над агитката, към която принадлежат обвинените лица, или че цялата правораздавателна машина не е способна да се оправи с един на пръв взор обикновен проблем. Все отново на стадиона има десетки камери и причинителите бяха открити бързо. Повечето от тях обаче се разминаха с мижави санкции, а единственият, умишлен за уредник, бе пуснат, откакто се откри, че не той, а неговият брат близнак е бил на стадиона.

 

Последният поврат е толкоз необикновен, че чак недоверчив,

 

тъй като в началото арестуваният 18-годишен юноша бе упрекнат в безчинство, отличаващо се с извънреден цинизъм, и бе застрашен от отнемане от независимост до две години. Това би било огромен проблем за младежа, тъй като той е в изпитателния период на предходно нарушение и присъда за сходно действие. Сега обаче най-вече да го отнесе братът му близнак, който е с чисто правосъдно минало и най-вероятно ще се размине с административна санкция. И по този начин всички участници в позорните дейности ще излязат с чисто правосъдно минало, най-вече да платят някой лев санкция.

Цялата сага е почтена за латино сериал и щеше да е доста занимателна,

 

в случай че не направи за смях Министерство на вътрешните работи и прокуратурата

 

Особено " покъртителен " бе вътрешният министър Младен Маринов, който се опитва да оневини изцяло Министерство на вътрешните работи за абсурда с расизма. Той хем не " приема определението, че България е расистка страна ", хем не отхвърля проблемите с футболното безчинство и държанието на феновете на стадиона. Маринов описа по какъв начин след мача с Англия били установени 27 души, като трима от тях са подведени под наказателна отговорност за безчинство, а на останалите били образувани преписки със възбрана за навестяване на спортни мероприятия за година и повече. 

Маринов подчерта, че Министерство на вътрешните работи инициирало промени в закона, само че в битката против расизма не бивало  да се разчита единствено на вътрешното министерство. „ Не желая да се схваща, че единствено Министерство на вътрешните работи е отговорно за това. Министерство на вътрешните работи даже не е задължено да взе участие в защитата на всеки футболен мач, в Англия е по този начин.  Ако вървим в посока до всеки да има служители на реда и да има надзор, няма да реализираме нищо. Трябва да се одобряват промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане против персонална карта, ни упрекнаха, че превишаваме правата си ", оплака се той. Всъщност текстовете в закона за спортното безчинство, предвиждащи да се знае категорично кой е закупил билет, бяха анулирани под натиска на почитатели и клубове.

 

Защо ръководещото болшинство се поддаде на този напън

 

обаче, е въпрос без отговор.

Маринов разви тезата, че през годините Министерство на вътрешните работи било изтласкано от стадионите като наличие и защита, с аргумента, че това би трябвало да се прави от клубовете.Така и не стана ясно обаче дали вътрешното министерство има въобще превантивна активност. И за какво сходни хулигани постоянно се измъкват съвсем без санкции. Може би тъй като са комфортни на властта и са й подръка постоянно, когато тя има потребност от тях за спретване на контрапротести да вземем за пример? 

Статистиката, предоставена от Министерство на вътрешните работи, е красноречива. От началото на годината при осъществяване на футболни срещи в София са задържани общо 78 души. На 48 от тях са били наложени насилствени административни ограничения, като 31 са със възбрана да посещават спортни мероприятия за период от 2 години и 1000 лв. санкция, 9 имат наложена възбрана за 1 година и 1000 лв. санкция, един е с 2-годишна възбрана и глоба от 60 часа общественополезен труд, един – с наложена възбрана за посещаване на спортни мероприятия за период от 3 месеца. Шестима от арестуваните са оправдани от съда. Спрямо 29 от арестуваните са формирани бързи производства за владеене на опиати, а по отношение на един има формирано досъдебно произвеждане за безчинство.

Това е съвсем нищо на фона на постоянните изстъпления по стадионите у нас. И е доказателство, че Министерство на вътрешните работи живее в един успореден свят, в който всичко е цветя и рози. Което е извънредно недалновидно и рано или късно ще докара до много по-тежки последствия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР