Само преди три месеца Apple стана най-продаваната марка смартфони в

...
Само преди три месеца Apple стана най-продаваната марка смартфони в
Коментари Харесай

Apple губи челното място в Китай след спада на продажбите на смартфони

Само преди три месеца Apple стана най-продаваната марка смарт телефони в Китай за първи път от шест години. Сега той изостава обратно от китайските си съперници, откакто страда повече от други от спада на продажбите през първото тримесечие.

Промяната в пазарното класиране идва, когато Китай е изправен пред внезапно икономическо закъснение и защото рестриктивните мерки на Covid затръшват спирачките на потребителските разноски.

Продажбите на смарт телефони в Китай понижиха с 14% през първото тримесечие, защото размерите паднаха " покрай равнищата, следени по време на тежкото наранено от пандемията тримесечие на 2020 ", се споделя в отчет на от четвъртък.

Продажбите на Apple паднаха с 23% през трите месеца до март спрямо предходното тримесечие. Компанията се радваше на бърз напредък в Китай предходната година, незабавно след стартирането на iPhone 13. Пазарният му дял в Китай в този момент възлиза на 17,9%, спрямо 21,7% през тримесечието, завършило на декември.

Apple се отдръпна от водач на пазара в Китай на трето място, като доставките му за първото тримесечие са намалели с 36% по отношение на предходното тримесечие. Проучването наблюдава доставките от производителите до комерсиалните обекти, а не продажбите на потребителите.
`Apple

Китайските локални марки – в това число Vivo, Honor и Oppo̦ – се показаха по-добре от Apple , защото продажбите им се възвърнаха, откакто страдаха от мощното показване на iPhone 13 през последното тримесечие на 2021 година
Като цяло сезонният спад в търсенето и огромна икономическа неустановеност задържаха пазара през първите няколко месеца на тази година.
В момента има цялостно или отчасти блокиране в най-малко 27 града в Китай, което визира до 165 милиона души, съгласно изчисленията на CNN. Шанхай - водещият финансов център на нацията и главен индустриален център - е под обсада повече от месец. Ограниченията принудиха доста предприятия да затворят и нанесоха голям удар върху икономическата интензивност.

Китайската стопанска система се забави внезапно през последните няколко месеца. Продажбите на дребно се свиха през март за първи път от повече от година. Междувременно безработицата набъбна до рекордните 6% в 31 огромни града.

„ Тези фактори, съчетани с наклонността към понижаване на търсенето, която към този момент е забележима на пазара на смарт телефони в Китай преди новата вълна на пандемията, повлияха доста на бранша “, сподели Менгмен Джанг, проучвателен анализатор за Counterpoint Research, в отчета, съпътстващ публикуването на данни.

Не единствено слабото търсене вреди на Apple в Китай. Компанията също е изправена пред провокации във веригата за доставки, произлизащи от блокирането на Китай. Foxconn, главен снабдител за Apple, спря производството във фабриката си в Шенжен за няколко дни предишния месец, защото градът наложи блокиране поради Covid. Pegatron, монтажник на iPhone, също спря интервенциите в заводите си в Шанхай и Куншан по-рано този месец.

Главният изпълнителен шеф Тим Кук сподели в четвъртък по време на диалог за облагите, че възходящите ограничавания на Covid в Китай, дружно с дефицита на силиций в цялата промишленост, ще повлияят на идващото тримесечие на компанията с 4 до 8 милиарда $.

По-рано този месец се разбра, че доставчиците на смарт телефони в света са изправени пред огромна неустановеност заради продължаващите блокирания в Китай, войната сред Русия и Украйна и опасността от инфлация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР