Само пет планети в Слънчевата система стават за живот, установиха

...
Само пет планети в Слънчевата система стават за живот, установиха
Коментари Харесай

Само 5 планети годни за живот

Само пет планети в Слънчевата система стават за живот, откриха учени от Университета в Аресибо, Пуерто Рико.

В Аресибо не намира обсерваторията с най-голямата радиоантена в света. Огромната " паница " с диаметър 305 метра е ситуирана на един от хълмовете в северозападно Пуерто Рико.

В обсерваторията се засичат отразените талази от обектите в Слънчева система – Луната, планетите, метеорите... Учените проучват ехтене на сигнала и по този метод извеждат информация за свойствата на повърхността им и тяхната динамичност.

Позовавайки се на изчисленията си учените смятат, че с изключение на Земята, още четири планети имат удобни условия за живот.

Ако в близко или далечно бъдеще въпреки всичко нещо се случи с нашата планета, хората могат да се изселят на дребната луна на Сатурн - Енцелад, която е водач по най-хубави условия след Земята.

През предходната година сондата Касини снима гейзери на повърхността на спътника. Направеният разбор е посочил, че Енцелад е много топла планета. Водните пари на нея са в обилие.

Близката до Енцелад планета Титан също е годна за живот. Учените смятат, че луната на Юпитер, Европа, евентуално съставлява топъл океан в по-голямата си повърхност, който сега е затрупан с дебела ледена кора.

Хората обаче ще би трябвало да живеят и на трите планети надълбоко под повърхността, в случай че изобщо в миналото се стигне до този вид.

За добър правоприемник на човечеството към този момент се счита Марс - защото е най-достъпна, а и поради изискванията на живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР