Само от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване

...
Само от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване
Коментари Харесай

Инвестиции за 710 млн. лв. сертифицирани в 2020 г.

Само от началото на 2020 година по Закона за поощряване на вложенията /ЗНИ/ са издадени документи за клас инвестиция на 22 плана (19 плана за клас „ А “, 3 плана за клас „ Б “), на обща стойност 709,4 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 3203 нови работни места. Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов при връчването на документ за инвестиция клас „ А “ на „ Балкан агрикалчарал “ ООД през днешния ден в Пловдив.

Инвестиционният план на сдружението планува разширение на съществуващата активност, посредством създаване на нова индустриална и складова база за преправка и депозиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона, с. Калековец, общ. Марица. Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лева и ще бъдат разкрити 31 нови работни места. Сертификатът ще даде опция използването на насърчителната мярка за създаване на довеждаща пътна инфраструктура по ЗНИ.

Министър Борисов акцентира, че оповестената инвестиция е следващото доказателство за опазване на позитивната наклонност на интерес към опциите за вложение в страната, макар международната рецесия подбудена от пандемията. „ Макроикономическата и финансова непоклатимост и влизането в ERM II остави България на картата на капиталовите процеси. В интервал на рецесия, чиято дълготрайност не е известна, от особена значимост е поддръжката на страната за новите вложения и заетостта “, добави той.

Борисов цитира и статистика от предварителните данни на Българската национална банка, съгласно която чистият поток на директните задгранични вложения в България за интервала от януари до юли 2020 година възлиза на 1.407 милиарда евро, като нараства с 495 млн. евро (54.2%) по отношение на същия интервал на миналата година.

В Пловдив икономическият министър подписа и контракти сред Министерството на стопанската система и Община Пловдив, както и сред министерството и „ БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ” за създаване на инфраструктурата по капиталовия план на сдружението изпълняван в града. След подписването на договорите от министър Борисов и кмета на града Здравко Димитров на Община Пловдив ще бъдат отпуснати средства в размер на 1.02 млн. лева за създаване на декларираната пътна инфраструктура, която ще усъвършенства транспортната съгласуваност в региона, където е ситуирано предприятието. Средствата ще са от бюджета на Министерството на стопанската система за използване на финансови насърчителни ограничения по ЗНИ. Изпълняваният сертифициран капиталов план от „ БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ” е за създаване на фабрика за произвеждане на електронна здравна инсталация и ще разкрие 80 нови работни места.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР