Само на 50 години си отиде един от най-големите защитници

...
Само на 50 години си отиде един от най-големите защитници
Коментари Харесай

Преди 8 години ни напусна Трифон Иванов. Легенди и футболът ни сведоха глава пред Железния

Само на 50 години си отиде един от най-големите бранители в родната игра
Преди 8 години на днешния 13 февруари си отиде Трифон Иванов - един от най-големите бранители в историята на родния футбол, а и един от най-уважаваните ни играчи от поколението, спечелило орден от международното състезание Съединени американски щати 1994.

Неслучайно го назоваха Железния - на и отвън терена, дейностите и думите му на две не ставаха.

Трифон умря едвам на 50-годишна възраст, като остави зад себе си ужасно завещание.

Трикратен първенец на България, изиграл 77 мача за националния отбор, в това число на две международни и едно европейско шампионати.

Днес пред паметната му плоча на стадион " Ивайло " във Велико Търново бе отслужена панихида, на която участваха майката на Трифон - Маринка, щерка му Марина, зам.-кметът на града проф. Георги Камарашев, както и легендите Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Георги Василев.

Там бяха и президентът на " Етър " Деян Куздов и десетки други негови другари и футболни деятели.
 Панихидата през днешния ден, обслужена на стадиона във Велико Търново
Панихидата през днешния ден, обслужена на стадиона във Велико Търново

" Осем години станаха, времето си лети, спомените остават. Виждам го пред мен. Последният му диалог в оня ден беше с мен. Времето не лекува, болката остава... Туньо постоянно ще е тук, на този стадион, измежду нас ", каза Стоичков.

При вестта за кончината на стоманения бранител преди осем години, Камата долетя за по-малко от денонощие от Маями, с цел да стигне в точния момент за поклонението и изпращането на приятеля.

" Трифон е бил и постоянно ще бъде с нас, постоянно ще го помним и почитаме. Толкова хубави мемоари имаме с него... Почти целият ми живот мина дружно с него. Минаха осем години, само че не мога да допускам, че го няма. ", заяви Балъков.
 Стоичков и Балъков до майката на Трифон - вуйна Маринка, на панихидата през днешния ден в Търново
Стоичков и Балъков до майката на Трифон - вуйна Маринка, на панихидата през днешния ден в Търново

Големият треньор Георги Василев, който е изобретател на Иванов при първите му стъпки в Етър, също сподели няколко думи:

" Никога не сме го не запомнили и по този начин ще бъде до последния ни момент. Лично аз съм с невероятни усещания, построил съм почит и почитание към него. Получил съм нещо, което мъчно се намира в живота.

В сърцето си имам мемоари, които постоянно ще останат в мен. Уважението ми към Трифон е извънредно огромно.

Не съм го пускал да играе само като вратар. Но щеше и на този пост да се оправи. Дълго търсих идеалната му позиция. Но и на друга да беше играл, той щеше да е отново толкоз добър. "

Отделно, Стоичков още в ранните часове на вторник написа в профила си в обществените мрежи:

" Изминаха 8 години, а все едно в никакъв случай не си си тръгвал! Все очаквам да звънне твоят номер, с цел да ми каже някоя от великите ти крилати изречения! Туньо, не си пропуснат и в никакъв случай няма да бъдеш! "



ЦСКА, където мина огромна част от кариерата на Иванов, също уважи паметта му в деня на неговата кончина.

" Преди осем години ни напусна стоманеният Трифон Иванов. Съдбата ни сподели, че даже и лъвските сърца стопират да бият. Но легендите не умират. Туньо вечно остава тук, измежду нас.

" Мъжкар огромен, с положително сърце, само че Господ рано те лиши!

Знай Туньо, че не си пропуснат! За теб ще пазим безконечен спомен! "

Трифон Иванов ще остане в историята като една от най-ярко греещите фигури в българския футбол и спорт, като образец за генерации българи.

Дълбок реверанс пред светлата ти памет от обичания ти ЦСКА, Великане! ", написаха на уеб страницата на клуба.
 Плочата на Железния на стадион
Плочата на Железния на стадион " Ивайло "

Българският футболен съюз също не не помни именития номер 3 на националния тим.

" На този ден преди осем години ни напусна огромният Трифон Иванов. Железният бранител си отиде на 13 февруари 2016-а на едвам 50 години. Иванов ще остане в историята като един от най-хубавите на своя пост - Футболист номер 1 на България за 1996 година, троент първенец на България с екипа на ЦСКА, първенец на Австрия с Рапид Виена, финалист в шампионата за Купата на носителите на национални купи.

За националния тим има 77 мача и 6 гола, бронзов медалист от международното състезание в Съединени американски щати през 1994 година. Незабравим ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион " Васил Левски " на 10 септември 1997 година, с който България се класира за Мондиал 98. В последните години от живота си сърцатият защитник заемаше поста ръководител на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, където още веднъж показва присъщата си безрезервност и сърдечност.

Трифон Иванов беше не просто огромен мъж, а огромен човек и другар, който ще остане вечно в сърцата ни! Поклон пред паметта му! ", се споделя в известието в формалния уебсайт на БФС.
 Снимка: Иван Григоров    Снимки: Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР