Само едно от пет овчи сирена е направено от овче

...
Само едно от пет овчи сирена е направено от овче
Коментари Харесай

1 от 5 овчи сирена е направено само от овче мляко, останалите са смес

Само едно от пет овчи сирена е направено от овче мляко, а останалите са примес от овче и краве мляко. Това демонстрират проби в акредитирана интернационална лаборатория, направени и финансирани от " Сдружение за налична и качествена храна ", оповестиха от организацията.
 
Оттам допълват, че са тествали най-скъпите и най-популярни овчи сирена на пазара и обръщат внимание, че това сигурно вкарва в илюзия потребителите. Констатираното нарушаване съставлява нарушаване на конкурентното право, тъй като към сегашния миг 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.
 
Част от потребителите купуват точно овчето сирене заради алергии или по лекарско наставление и съществуването на други типове мляко може да докара до здравословни проблеми, допълват от сдружението.
 
От сдружението са ревизирали и дали има наличие на немлечни мазнини в изследваните пет сирена, като резултатите към момента не са подготвени. Те припомнят, че потреблението им не е неразрешено и е наложително съществуването им в храните да бъде категорично изписано на етикетите им.
 
" Тeзи извънредно тревожни резултати хвърлят леке върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на на 2023 г се подреди на 19-о място в света съгласно класацията на Taste Atlas ", разяснява ръководителят на УС на сдружението Андрей Велчев.
 
Сдружение " За налична и качествена храна " продължава да упорства за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват публично имената на компании, които нарушават наредбите за производство на качествени храни.
 
В момента нормативната уредба не позволява публикуването на имената на компании - причинители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, само ако основаната от нея храна заплашва живота на потребителите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР