Само две седмици след като целият европейски елит пристигна в

...
Само две седмици след като целият европейски елит пристигна в
Коментари Харесай

Две български волейболни легенди влизат в Залата на славата

Само две седмици откакто целият европейски хайлайф дойде в София за тегленето на жребия за Шампионска лига и обичайна Европейска Гала, в този момент българският волейбол получи следващото международно самопризнание.

Едни от най-големите имена в родния волейбол Борис Гюдеров и Васил Симов ще станат част от Международната волейболна зала на славата (IVHF) в град Холиоук, щата Масачузетс (САЩ).

Официалната гала е на 9 ноември, когато пред гостите с видео и информация ще бъдат показани достиженията на двамата именити българи, както и на още четирима души – Йозеф Тесарж (Чехия), кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко Де Мело.

Тази година са препоръчани за номинация 194 души в категориите „ Играчи “, „ Треньори “, „ Организатори “ и „ Лидери “. Борис Гюдеров получава посмъртно самопризнание в категория „ Играчи “, а Симов единствен е определен в категория „ Треньори “. До момента единственият българин в Залата на славата бе Димитър Златанов, получил признанието през 2007 година

Процедурата по оформянето на документите стартира през 2017 година с дейната работа на Българската федерация по волейбол (БФВ), регионалната администрация на Перник, където са родени Борис Гюдеров и Васил Симов, а за реализирането на концепцията оказва помощ и перничанинът Атанас Ваклинов, който от дълги години живее в Съединени американски щати.

Предложенията за номинации се вършат в специфична онлайн форма и се изпращат документално до Президента на Международния учредителен комитет на IVHF - Дъг Бил. Залата на славата е основана за да съхранява и демонстрира историята на волейбола и неговите основни герои. Основният аршин за избор са достиженията на интернационално равнище на хората, които са повлияли за развиването на волейбола от началото на интернационалните надпревари през 1948 година до момента.

Във визитките за българите уеб сайтът на Международната волейболна зала на славата отбелязва следното:

Борис Гюдеров се състезава през 1964 година на игрите в Токио, когато волейболът е за първи път олимпийски спорт; Капитан е на българския народен тим 17 следващи години и играе професионално 21 години; Помага на българския тим да завоюва бронзов орден на международните шампионати през 1949 година и 1952 г.; Избран е в идеалния тим на международното състезание през 1952 година и става най-хубав нападател в шампионата на планетата през 1956 г.; Играе на пет европейски шампионати.

Васил Симов се състезава за българския народен тим на четири международни и две европейски първенства; Извежда като треньор женския народен тим на България до бронзовите медали на олимпиадата в Москва през 1980 година, както и до третото място на европейското състезание през 1979 година в Париж и до купата през 1981 година в София; Като треньор извежда мъжкия народен тим до бронзовите медали на европейското състезание в Берлин през 1983 г.; Като треньор на ЦСКА печели с дамите четири трофеи, а с мъжете – три.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР