Само две седмици преди ключовите за България избори служебният премиер

...
Само две седмици преди ключовите за България избори служебният премиер
Коментари Харесай

Скандал – две седмици преди изборите уволниха шефа на Института по метрология, сертифициращ машините за гласуване

Само две седмици преди основните за България избори служебният министър председател Гълъб Доне уволни без аргументи и причини ръководителя на Българския институт по метрология(БИМ) Снежана Спасова. Това научи Faktor.bg от свои източници. Спасова е получила заповедта за освобождение посредством пощальон в късния следобяд през вчерашния ден. Решението на Министерски съвет е от 16 септември. 
Пред Faktor.bg Спасова удостовери, че е отстранена, само че отхвърли да разяснява случая.

Скандалното е, че като началник на института е върнат Паун Илчев, само че като зам. началник, само че краткотрайно ще извършва и длъжността на ръководител. Проблемът е, че Илчев е пробутан като заместител, тъй като не дава отговор на условията – достижения в метрологията и 10 години стаж в региона. Още по-смущаващ е фактът, че 6 години по времето на държавни управления на Бойко Борисов, той е заемал същия пост - заместител, само че отново краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител. Паун Илчев е бил последно началник на злощастната Държавна петролна компания, която държавното управление на Кирил Петков закри като неефективна. Там той не свърши нищо потребно, само че в този момент го връщат с цел да управлява хардуерната отбрана на машините за гласоподаване. 

Подозрително е, че рокадите в института стават безусловно дни преди изборите и то тъкмо в интервала на узаконяване на машините за гласоподаване. В изборния кодекс е записано ясно, че  Институтът по метрология дружно с Министерството за електронно ръководство и Българския институт за стандартизация, са единствените, които сертифицират машините за гласоподаване и удостоверяват редовността и надеждността им. Две от машините дори сега се намирали в лаборатория на Института по метрология за проучване, настояват нашите източници. Имало и подписани контракти с водещи специалисти в региона за инспекцията им. Паралелно с това през идната седмица институтът е трябвало да има срещи с представители на партии, с цел да се удостовери и доизгради доверието към машинното гласоподаване. Кадровите промени тъкмо в този значим миг за изборния развой будят съществени подозрения и съмнения, разясняват специалисти. Вероятно измененията са провокирани и поради идни доставки на контролните везни за митниците на стойност от 4.5 милион.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР