Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал

...
Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал
Коментари Харесай

БЧК продължава кампанията Дари кръв, вземи билет

Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, който ще се организира от 12 до 15 октомври под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Форумът ще събере на 6 подиуми във Варна и Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия " стотици игрални и документални ленти от шест континента, измежду които паметни заглавия, отнесли влиятелни награди от интернационалните фестивали.
Тази есен Червенокръсткият фестивал постави началото на неповторим обществен опит, целящ да подкрепи казуса с възходящия дефицит на кръводаряване в България. Кампанията "Дари кръв, вземи билет " планува всеки кръводарител да получи безвъзмезден билет за някоя от най-касовите прожекции в границите на фестивала, както и едноседмичен пропуск за паралелната стратегия на форума.

Акциите по кръводаряване не престават на 30 септември в Районния център по трансфузионна хематология и на 9 и 10 октомври - в ректората на Медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов " във Варна. Всички, които се включат в хуманната самодейност, ще бъдат измежду малцината киномани, които ще могат да видят един от емблематичните филми от фестивалната стратегия - "Диванът на Сталин " (Франция, Португалия, 2016 година ) с Жерар Депардийо, последния филм на Анджей Вайда "Остатъчни облици " (Полша, 2016 г.) или "Фортуната " (Италия, 2017 г.), отличен с премията за най-хубава женска роля, в лицето на актрисата Жасмин Тринка, на тазгодишния фестивал в Кан.

XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще премине под мотото "Агресия -Хуманност - Кино ". Фестът е със спортен темперамент, като участващите филми се конкурират за премиите в категориите:

1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват активността на сдруженията по целия свят;
2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, опазване на здравето, екология, миграция, човешки права, бедствия;
3) Игрални филми с обща хуманна устременост.
Състезателната стратегия е подбрана от селекционна комисия с ръководител проф. доктор Темелко Темелков измежду рекордните 1890 кино лентата от 107 страни. Международното жури, което ще прави оценка заглавията, е в състав: ръководител - режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове - Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доцент Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР