Само два месеца, след като конгресът на ГЕРБ се събра

...
Само два месеца, след като конгресът на ГЕРБ се събра
Коментари Харесай

Лъгали са се тези, които смятаха, че с Цветанов е свършено

Само два месеца, откакто конгресът на ГЕРБ се събра за час, с цел да смени индивида, който от 2006 насам изграждаше партията, Цветан Цветанов възкръсна посредством нов план - неправителствената организация “Евроатлантически център за сигурност ”. Обяви го предходната седмица, след което се появи с изявленията в две огромни медии. 
Завръщането на Цветанов
Като за първи обществени изяви, Цветанов сподели и загатна прекалено много - че с премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, чийто тил пазеше близо 13 години, към този момент не са приятели; че има потребност от отбрана и одобряване на евроатлантическите полезности в една страна, която към този момент повече от десетилетие е член на НАТО и ЕС; че ГЕРБ предумишлено отстъпва на Движение за права и свободи завоювани позиции в смесените региони.
С учредяването на неправителствената организация Цветанов даде поръчка, че няма да се отдръпна от политическата сцена. Няма да потъне в забвение. И няма да сътвори следващата маргинална партия - неточност, която позволиха други низвергнати като него. Макар политическата му кариера да бе прекратена, въпреки към този момент да не е в групата на хората, които взимат значимите решения, Цветанов ще продължи да взе участие в правенето на политики. Именно това желание прозира зад управлявания от него “Евроатлантически център за сигурност ”. 
За плана си Цветанов има солида външна поддръжка: високопоставени специалисти от Съединени американски щати, работили като сътрудници на американски президенти, представители на Световния еврейски конгрес, немски политици от Бавария - все хора, с които се е сближил по време на политическата си кариера. А измежду първите членове на Центъра са известни персони като журналиста Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева. Казано в резюме: лъгали са се тези, които след “Апартаментгейт ” смятаха, че с Цветанов е свършено.
С Борисов към този момент не са другари. Какво значи това?
Иронично, само че най-потърпевш от неговото премахване се окачва индивидът, с който доскоро бяха “семейство ” (по думите на самия Борисов). Докато двамата бяха тандем, ролята на “лошото ченге ” беше отредена на Цветанов. На негова сметка бе записан абсурдът с подслушването в първия кабинет на ГЕРБ, а “доброто ченге ” Борисов се правеше, че това не го визира. За “лошото ченге ” все се появяваше по някой компромат с жилища, за “доброто ” - нищо. “Лошото ченге ” сподели, че би трябвало да изгоним съветски дипломати поради аферата “Скрипал ”, “доброто ” - че никого няма да гоним. " Лошото ченге ” поддържаше твърдите наказания против Русия поради анексията на Крим, “доброто ” се молеше на Бог да паднат.
Сега “лошо ченге ” към този момент няма. И никой от обкръжението на Борисов не смее да каже нещо, което положителният водач няма да утвърди. Намекна го и Цветанов - по неговите думи, министър председателят бил обкръжен от хора, които му споделят това, което желае да чуе. “Подмазвачи ли? ”, попита интервюиращата журналистка. “Вие го казахте ”, отвърна Цветанов. Който, прочее, към този момент приказва по-различно - плътно и ясно.
Познаваме ли този Цветанов?
Тепърва ще се срещаме с новия Цветанов. Позицията на началник на Неправителствени организации му дава по-голяма независимост на изложение. Така да вземем за пример той разгласи в прав текст, че България е редно да приказва за “Черно море и за нарушение на интернационалното право от страна на Русия ”. Каза също по този начин, че в Северна Македония от ден на ден свързват София с аферата към Орце Камчев. Говори и за енергийни планове, свързани с Русия.
Във фокуса на вниманието му попаднаха и политическите битки около локалните избори. Прогнозата на Цветанов: ГЕРБ ще са първа политическа мощ, само че няма да имат сегашните над 130 кмета, а най-печеливши ще са Движение за права и свободи - не без помощта на ГЕРБ, които ще създадат оттегляне в смесените региони. Защо? Заради решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ “не на всички места и не непременно ГЕРБ да има посланичество ". Това води до оттегляне и демотивиране на достойните мюсюлмани и българо-мохамедани, които припознаха ГЕРБ като единствена опция, изясни Цветанов.
Безспорен факт е, че десетки хиляди български мюсюлмани гласоподаваха за ръководещата партия - и по този начин бе нарушен монополът на Движение за права и свободи над етническия избор. Неслучайно в този момент напомнят едно изказване на Валери Симеонов, в което той бе коментирал отстраняването на Цветанов със следните думи: „ За мен е показателно, че откакто персонално Цветанов реализира доста сериозен пробив в смесените общини и откъсна много сериозен електорат от Движение за права и свободи, той беше освободен от работа, което приказва за една хипотетична връзка сред господин Борисов и Движение за права и свободи ".
Един епизод от май 2013 година
Впрочем, незабравим е един парламентарен конфликт сред Цветанов и Пеевски през май 2013, когато се гласуваше кабинета “Орешарски ”. Тогава депутатът от ГЕРБ съобщи, че когато като вътрешен министър отишъл на среща с основния прокурор, там изненадващо за него се появил и Пеевски. Наред с това Цветанов нападна Пеевски за въздействието му в новия кабинет, в отговор на което депутатът от Движение за права и свободи изригна и заплаши, че с Цветанов “ще се занимава правораздавателната система ”. Това обаче не попречи осем месеца по-късно Цветанов да разгласи обществено, че “Делян Пеевски ръководи прокуратурата посредством голямото си въздействие във Висшия правосъден съвет и посредством основния прокурор Сотир Цацаров ”. Нещо, което в никакъв случай няма да чуем от “доброто ченге ”. Нито пък от който и да било другиго във властта. В същото време би трябвало да кажем, че все още правосъдната система не е измежду оповестените цели на ръководения от Цветанов „ Евроатлантически център за сигурност ". 
Назрява и този въпрос - в този момент, когато Цветанов е свален, кой ще отиде през февруари следващата година на Националната молитвена закуска във Вашингтон...
 
Автор: Емилия Милчева, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР