Само човек, наближаващ 40-те си години днес, би се смял

...
Само човек, наближаващ 40-те си години днес, би се смял
Коментари Харесай

Мобилният телефон: Откъде започна всичко и докъде ще стигне

Само човек, наближаващ 40-те си години през днешния ден, би се смял на видео, в което младежи се пробват да употребяват телефон с шайба. Причината е поколенческа – май към този момент няма хора под 30-годишна възраст, които да помнят по какъв начин работеше този вик на техниката. И обяснението е просто – те са родени във времената, когато мобилният телефон към този момент бе завладял света.    Погледнато исторически, това е доста къс интервал, само че въпреки това е задоволително определящ. В днешно време е мъчно да си представим каквато и да е човешка активност без присъединяване на мобилно устройство. Но истината, че преди не чак толкоз години мобилният е телефон е екзотична идея в главите на няколко изобретатели.    Годината е 1973 година Американският инженер Джоел Енгел е на косъм да сътвори първия в света мобилен телефон, споделя BBC. По това време технологията е стигнала до там, че е допустимо монтирането на телефон в кола. Но толкоз.    На 3 април телефонът в лабораторията на Енгел звъни. От другия край той чува следното:   „ Здравей! Тук е Мартин Купър. Обаждам ти се от мобилен телефон, само че същински мобилен телефон “.    Така Енгел схваща по много противен метод, че е изгубил конкуренцията от сътрудника си Купър, работещ за Motorola.   Скоро по-късно позвъняване излиза наяве, че диалозите от мобилен телефон към този момент са вероятни. Но тогава апаратът наподобява по напълно друг метод. Първият първообраз на Купър е бежов и с размерите на тухла. Има дълга антена, само че за сметка на това няма екран.    Ще минат още 10 години преди технологията да бъде пусната за всеобща приложимост. При изобретяването й интерес демонстрира американското държавно управление.
  Едва в края на 80-те години на предишния век мобилният телефон стартира да се появява по-често из магазините и то – на фантастична за това време цена – към 500 $. Тогава технологията е напреднала и телефонът към този момент не е цяла тухла, а единствено половин. И все пак не можеш да го сложиш в джоба си.    Само трийсетина години по-късно обстановката е радикално друга. В началото на новия век на мода са дребните телефони и някои модели са малко по-големи от запалка.      През 2006 година един от телефоните на Nokia има радио, пъстър екран, камера и даже интернет връзка, несъмнено, немислимо мудна за днешните стандарти. За това време този телефон наподобява като същинска иновация. Но за жалост на Nokia единствено година по-късно Apple пускат на пазара айфона. И светът се трансформира.    И макар че историята ще запомни продукта с тъчскрийн, истината е, че Nokia първи се сещат за концпецията, че телефонът би трябвало да съчетава в себе си голям брой технологии и да не е единствено устройство за позвънявания. Насетне всеки нов модел ще има интернет бразузър, блутуут и редица други неща, считани за екстри преди двайсетина години. 

Днешните мобилни телефони са софтуерни зверове спрямо тези от началото на века. В наши дни телефонът е най-хубавият другар на индивида, а в случай че пристранеостта към мобилните устройства продължи със същите темпове, може да се трансформира и в негов зложелател. Но това е друга тематика.    В множеството случаи технологиите подкрепят развиването. Айфонът да вземем за пример към този момент е задоволително модернизиран, че да замести компютърния екран при здравна интервенция. По време на пандемията мобилните устройства бяха основни за следенето на контактни в доста страни. А с навлизането на изкуствения разсъдък качествата им се усилват неимоверно. Една английска компания създава артикул, който може да разпознава ранните признаци на Алцхаймер посредством разбор на гласов запис, изработен на телефон. 

В учебните заведения по предписание на телефоните не се гледа с положително око, тъй като разсейват децата. Това обаче не значи, че те не могат да бъдат изпозлвани в вярната посока. Има голям брой приложения за учене на непознати езици или на други дисциплини. За тях не е нужно да се купуват компютър, скъпи слушалки и т.н. 
Очаква се в идващите години телефоните да стана още по-умни, а и по-големи. Най-вероятно ще навлязат „ сгъваемите “ мобилни устройства, които отново ще се побират в джоба, само че ще има по-голям екран. Преди години бе изработен несполучлив опит за лансирането им, само че компанните не са се отказали.  Бъдещето на мобилния телефон наподобява розово. Но това не значи, че той няма да основава проблеми. Най-големият от тях евентуално ще е по какъв начин да откъснеш взор от екрана. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР