Само 9% от компаниите в България продават продуктите си онлайн

...
Само 9% от компаниите в България продават продуктите си онлайн
Коментари Харесай

Само една четвърт от българите пазаруват онлайн, сочи изследване

Само 9% от фирмите в България продават продуктите си онлайн при една пета от компаниите приблизително за Европейски Съюз. Около една четвърт от потребителите пък пазарят електронно. Това демонстрират данните на Евростат, систематизирани в отчета " Дигиталната стопанска система и общество в Европейски Съюз ", представен от " Капитал daily " в днешния му брой.

Според данните единствено 27% от българите са пазарували онлайн в последната година преди проучването. За сметка на това страната е отпред в Европейски Съюз по извършване на покупки на облекла и спортна екипировка - 78% от хората в страната, които са купували нещо онлайн през последните 12 месеца, са поръчвали точно подобен вид артикули. При онлайн банкирането българите са на опашката в Европейски Съюз с едвам 7%, а единствено 1% са купували онлайн наличие.

Едва 25% от пазаруващите онлайн българи са купували по този метод артикули за дома, пътувания и почивки (23%), хранителни артикули (22%), електронни устройства (15%), билети за събития (15%) или книги и списания (12%).

Другите данни за страната също демонстрират закъснение на България от Европейски Съюз, само че въпреки всичко регистрират мощен растеж през годините. Например данните на Nielsen за българския онлайн пазар сочат, че едвам 1.1 млн. са интернет купувачите в България през 2016 година, което е по-малко от 20% от общото население, до момента в който в Европейски Съюз междинният % е 46. А съгласно представители от пазара онлайн търговията е сред 600 и 700 млн. лева за предходната година.

През 2016 година 85% от семействата в Европейски Съюз са имали достъп до интернет в съпоставяне със 70% за 2010 година В България малко над половината от семействата в страната (57%) имат широколентов интернет достъп. Все повече консуматори влизат онлайн през мобилни телефони – в България делът им е 71% при приблизително за Европейски Съюз 79%, въпреки че най-често задачата е връзка.

Индивидуалните консуматори най-често употребяват интернет за изпращане и приемане на имейли (86%), търсене на информация (80%), четене на вести (70%) и присъединяване в обществени мрежи (63%). Онлайн телефонните и видеоразговори да вземем за пример са най-популярни в България (80%), а присъединяване в обществени мрежи – в Унгария (83%) и Малта (82%).

В България интернет като канал за продажби употребяват едвам 9% от фирмите, като по-слабо е представянето само на бизнеса в Румъния (7%).

В България през 2016 година електронните продажби са формирали 4% от общия оборот на локалните компании.

През 2016 година съвсем една трета (32%) от интернет потребителите в Европейски Съюз употребяват облачни услуги, с цел да съхраняват данни, което е растеж от 5 процентни пункта по отношение на 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР