Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са направени у

...
Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са направени у
Коментари Харесай

Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са направени у нас от началото на пандемията

Само 7 аутопсии на умряли от COVID-19 са направени у нас от началото на пандемията. Това е забавен опит, тъй като аутопсиите дават разнообразни насоки за лекуване на ковид, както и доближават до заключения от какво е умрял пациентът - дали от или със болестта.

Проф. Александър Цанков и сътрудниците му в Швейцария са измежду първите патоанатоми в Европа, които вършат аутопсии на умряли от новия вирус. Предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО) са, че това е рисково и изисква строги ограничения за сигурност.

Ето какво обаче демонстрират аутопсиите на 24-ма души в клиниката в Швейцария: всички, като се изключи един пациент, имат съществени болести - високо кръвно, наднормено тегло; много повече са мъже в сравнение с жени; количеството на хора с кръвна група А е много по-голямо.

" Имахме и един по-млад пациент, 54-годишен, който умря от това заболяване, без да има доста ясно съпътстващо главно заболяване, с малко наднормено тегло. От аутопсиите научихме нещо важно - един от централните фокуси върху това, което коронавирусът провокира в нашето тяло, би трябвало да се търси в кръвоносно-съдовата система. Особено в клетките, които тапицират отвътре кръвоносните съдове ", изясни лекарят пред bTV.

Той добави, че доста пациенти имат микротромбози на белия дроб.

" Малките кръвоносни съдове на белия дроб престават да действат съответно и кръвта, която бива обогатена на О2, не може да бъде придвижена от белия дроб по-нататък и да достави организма с нужното количество О2. И това докара до повече потребление на медикаменти, които предотвратяват кръвосъсирването и резултатите не бяха неприятни ", посочи проф. Цанков.

Ето и изводите от аутопсии на умряли от ковид в " Пирогов ".

Трима от тях са с така наречен дифузно увреждане на белите дробове - повредени са белите им дробове двустранно. Това лежи в основата на по този начин наречения изострен респираторен дистрес синдром, който е финалната фаза от развиването на болестта и има съдбовен излаз.

Изводи като в Западна Европа обаче България няма, тъй като аутопсиите у нас са единствено 7. Още на десети март патолозите ни са изпратили за утвърждение от страната указания със специфични ограничения за работа с умряли от COVID-19, без които тя би била смъртоносна.

Отговор от институциите и до през днешния ден няма, настояват експертите на уеб страницата на българското сдружение по патология. Освен това родните лечебни заведения всеобщо нямат зали за аутопсия, обезопасени по интернационалните условия.

В това никой не влага от години, споделя експертът в сектора доктор Александрина Влахова. И припомня, че патологията е основана да оказва помощ на живите, а не на мъртвите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР