Само 6 млрд. лева са влезли кеш в българската хазна

...
Само 6 млрд. лева са влезли кеш в българската хазна
Коментари Харесай

Хазната е сериозно ужилена от приватизацията

Само 6 милиарда лв. са влезнали кеш в българската хазна от раздържавените по време на приватизацията активи на обща стойност 140 милиарда лв.. Печалната равносметка демонстрира, че хазната е била ужилена с 23 пъти по-малки приходи от действителната цена на продаденото.

Самата равносметка пък лъсна от изявление на дългогодишния член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор Руси Статков.

Статков прави разкритието си в предаването на Българска национална телевизия „ Следите остават “. Въпросните активи са продадени при трите типа приватизация – всеобща, касова и посредством работническо-мениджърски сдружения, като най-голямата част от предприятията са раздържавени по времето на някогашния министър председател Иван Костов.

В същото време, от думите на Статков стана ясно, че при кабинета Костов, при който са продадени най-вече фабрики, в хазната са влезнали единствено към милиард лв. кеш. Най-много пари е донесла приватизацията при кабинета „ Сакскобургготски “ - над 3 млн. лв. кеш.

Общо приватизационните покупко-продажби са били към 9900, само че в организацията, отговаряща за следприватизационния надзор е имало документи за единствено 6700-6800 от тях. „ Над две хиляди и недостатък се губеха “, разкри още Статков.

Ужилването на хазната е ставало по няколко посоки, само че основно посредством подписване на анекси към договорите за приватизация, с които се опрощават отговорностите на новите притежатели.„

Така се стига до парадокса като този при „ Кремиковци “, който беше продаден за 1 $ по времето на кабинета „ Костов “ против заричане новият притежател да изплати задълженията му.

„ Който и да е спечелил, както и да е спечелил, в следствие се прави анекс и му се понижава задължението. Това е противоконституционно, тъй като привилегирова едни лица за сметка на други. Създаваш твои капиталисти “, разяснява Статков.

Бившият министър председател Иван Костов е положил всички старания с властта си на министър-председател, с цел да попречи на прокуратурата да търси отговорност за бандитската приватизация по негово време.

Това споделя в лентата тогавашният основен прокурор Никола Филчев. „ Първо – промени всички закони, лиши опцията на прокуратурата да отнесе въпроса до съда дали дадена договорка би трябвало да се извърши или не “, уточни някогашният обвинител №1 и добави:

„ Тази приватизация, това раздържавяване, тази класова сиференциация беше осъществена по незаконен метод. Не инцидентно хората назовават приватизацията на Костов разбойническата приватизация “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР