Само 35 часа преди изборите, Централната избирателна комисия реши –

...
Само 35 часа преди изборите, Централната избирателна комисия реши –
Коментари Харесай

Нещо е станало с машините на 25/10

Само 35 часа преди изборите, Централната изборна комисия реши – завършек на машинното гласоподаване. Решението е подкрепено от 12 членове на ЦИК, единствено двама са били срещу.

Проблемът в цялата тази история е, че ЦИК не се оказа съдия на предизборния развой, а институция, която подчинява своите решение на волята на разнообразни политически фактори, съобщи Цветозар Томов, член на ЦИК от ППДБ.

Не съм съгласна! За ЦИК това беше едно доста мъчно решение, тъй като постоянно съм подкрепяла машинното гласоподаване. Но считам, че най-важно е да има доверие в изборния развой, съобщи Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК от ГЕРБ.

По-малко от 2 часа по-късно Министерството на електронното ръководство издаде удостоверението за валидност на машините. Според тях в период, само че се оказа към този момент закъсняло. Обявиха го късно вечерта на ексклузивен брифинг.

Направени са всички проби на машините, съгласно времето, с което разполагахме, тъй като ние получихме машините на 16 октомври, а имаме 20 дни да ги удостоверим, оправда се зам.-министърът Михаил Стойнов, който бе разпитван в ДАНС откакто е засечен от специфични сътрудници да снима хеш кодовете на машините.

Според изказванията на ДАНС точно Стойнов със свои дейности е заплашил честността на вота. Както той, по този начин и основният секретар на Министерството на електронно ръководство още през вчерашния ден са били разпитани. Обвинения обаче не са им били повдигнати.

Не съм осведомен с отчета на ДАНС, всичко е документирано, създали сме голям брой инспекции, нямам никакви учредения да подривам този развой, сподели Стойнов.

Защитената среда е под непрекъснато видео наблюдаване, да ни питате дали сме записвали, ние 24 часа сме записвали,има доказателства, сподели Ангел Петров, основен секретар.

Последва и отговорът на ЦИК.

Един от причините беше, че все още на взимане на решението, не сме получили документа. Информацията, която постъпи от ДАНС за дейностите на този зам.-министър, за мен е много изненадващо, че е дадена опция на тази заместник-министър в късните часове да подпише удостоверението ”ы сподели Росица Матева.

Мотивите обаче за анулацията на машинния избор не били единствено тези, не били и свързани само със снимането на хеш кодовете.

Не приказваме за дейностите, свързани с хеш кода, а с други, осъществени на 25 октомври , сподели Матева.

Какви са тези дейности към този момент е загадка. От Министерство на вътрешните работи пък не разполагали с отчета на ДАНС към момента. А машините към този момент се извозват назад от регионалните центрове към склада, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Късно нощес получихме писмо, с което ни дават инструкции да ги върнем в центъра, откъдето са взети и с това да приключим въпроса с превозването, сподели Коцев.

От ГЕРБ приканих премиера Николай Денков да оповести какво написа в отчета на ДАНС, защото той не бил с гриф секретно.

Имаше реакция от страна и на ПП-ДБ, които още нощес обявиха, че ще апелират решението на Централната изборна комисия пред Върховния административен съд.

Подадохме я още в границите на вчерашния ден. Получаваме информация, че машините от цялата страна се подготвят и се връщат назад в София, приканвам да изчакат развиването по проблема. Този отчет на ДАНС не е с гриф секретно, съобщи Никола Минчев.

Върховен административен съд обаче не може да прегледа жалбата преди понеделник, а също така, даже да отхвърли решението на ЦИК, от това не следва анулация на първия тур на изборите на следващия ден.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР