Само 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от

...
Само 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от
Коментари Харесай

Комплексната грижа за хората с онкологични заболявания остава мит

Само 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от здравната каса през предходната година против 2 181 през 2017 година Броят на лечебните заведения, които са предоставяли услугата през предходната година е бил 19 против 20 през 2017 година Реално обаче са функционирали още по-малко лечебни заведения, тъй като в 10 от тях за цялата година са били обгрижени по-малко от 50 пациенти, а годишно потребност от сходни услуги в страната имат над 17 000 души. Това демонстрират данни от изследване на " Галъп интернешънъл " " Индекс на лечебните заведения ", изработен на база данните на НЗОК за активността на лечебните заведения в тази област през миналата година.
Като цяло пациентите с онкологични болести понижават, а разноските за химиотерапия се усилват. В същото време доставянето на сложна грижа за хората с онкологични болести остава мит.
Общо 42 лечебни заведения и онкологични центрове са взели участие в лекуването на пациентите с онкологични болести. Химиотерапия се е правила в 38 от тях против 41 през 2018 година Пациентите, които с а минали през химиотерапия са били 31022 против 31878 за миналата година. Броят на пациентите в тях варира от под 20 до над 1000. Една от аргументите за тази диспропорционалност е откриването на нови центрове, които занапред ще притеглят пациенти.
Въпреки минималното понижение на броя на лечебните заведения и на пациентите в тях, разноските на здравната каса за лекарства са се нараснали. От 327 млн. лева за 2018 година те са достигнали 415.713 млн. лева през предходната. Повишила се е и междинната стойност на химиотерапията на пациент за годината – от 10 257 лева през 2017 година на 13 400 лева през предходната година. Най-голяма разлика по отношение на междинната цена на химиотерапия още веднъж е в онкохематологията. Така да вземем за пример в СБАЛХЗ междинната стойност на лечението за година е била 22 222 лева С по-висок разход за химиотерапия от междинния също по този начин са КОЦ-Пловдив, УМБАЛ „ Дева Мария “, УМБАЛ „ Аджибадем Сити Клиник “ и други
Продължава да се следи и наклонността за съществуването на няколко пъти по-ниски курсове на лекуване. Така да вземем за пример в УМБАЛ „ Ст. Киркович “ в Ст. Загора междинната стойност на лечението на пациент за година е 1468 лева, а в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “ – 5334 лева На 822 лева възлиза междинната цена на опаковка, която е била употребена за химиотерапия през предходната година, като броят на използваните флакони е 505 334. Причините за увеличението на разноските за химиотерапия са разнообразни. Една от главните е навлизането на нови лечения, които покачват себестойността на лечението. Успоредно с това обаче не престават да съществуват и редица нерешени проблеми, които съгласно експертите нестимулирано покачват разноските. Сред тях са остатъчните количества при химиотерапия, които се изхвърлят от лечебните заведения, подозренията до каква степен се прави генетично типизиране при назначението на персонализирани лечения и се съблюдават фармакотерапевтичните управления.
Почти без смяна е картината в страната при лъчелечението. През миналата година от всички 42 лечебни заведения този тип терапия реализират 20 против 21 през 2017 година Броят на пациентите, които са се получили лъчетерапия през 2018 година са били 15 204 против 15 601 през миналата година.
Повишава се оказването на следващо наблюдаване на пациентите. От 30 броят на лечебните заведения, които реализират тази услуга за година нараства на 33. Пациентите, които са били следени в тях пък доближава 74 587.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР