Само 15 минути продължи участието пред ЕП на отстранения вчера

...
Само 15 минути продължи участието пред ЕП на отстранения вчера
Коментари Харесай

Провал! Гешев говори само 15 минути пред ЕП, не каза нищо ново, излезе посърнал от срещата

Само 15 минути продължи присъединяване пред Екологичен потенциал на отстранения през вчерашния ден основен прокурор Иван Гешев. 

 

Гръмко оповестено му през вчерашния ден чуване, на което да даде нови детайлности за " Барселонагейт ", чекмеджета и кюлчета, което ще бъде " доста забавно ", очевидно е приключило с крушение.

 

РАЗМИНАВАНЕ МЕЖДУ ОЧАКВАНЕ И РЕАЛНОСТ

 

Гешев излезе очевидно бледен от срещата си в Европарламента, където отиде с желанието да прави разтърсващи разкрития за корупцията в България по високите етажи на властта.

 

Главният прокурор безусловно влезе и излезе от стаята, където се беше събрала комисията, а пред медиите, които го чакаха съобщи, че тематиките са били нормални, а не съответни:  „ Както постоянно обсъждахме значими въпроси като правовата страна и върховенството на закона – въпроси като зловредното съветско въздействие корупцията по висшите етажи “.

 

Пред тв камерите основният прокурор говореше без самоувереност и с наяве незадоволство от това, което се е случило.

 

ЕНП, в която членува ГЕРБ, се опита да анулира чуването му, под претекст че към този момент не е основен прокурор, само че въпреки всичко той бе позволен да приказва пред евродепутати от работна група за наблюдаване на върховенството на закона.

 

На излизане от залата Гешев сподели сбито пред група български репортери в Страсбург, че чака да види дали президентът ще издаде декрет за освобождението му, както и по какъв начин ще се произнесе Конституционният съд по питането му за правото на членове на Висш съдебен съвет с изминал мандат да гласоподават уволнението му.

 

На закритото съвещание се очакваше Иван Гешев да направи пред евродепутати значими разкрития, с които да отвърне от чужбина на уволнението си.

" Каквото имам да кажа, ще го кажа в България ", съобщи сбито Гешев пред публицистите, очевидно неудовлетворен от изявата си пред евродепутатите.

 

Вчера обаче даваше тип, че има друго желание, като напусна съвещанието на Висшия правосъден съвет, под претекст че гони аероплан за Страсбург, където да рапортува за корупционни схеми у нас.

 

ПУТИН БИЛ ВИНОВЕН ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО МУ

 

Вместо това развил тезата, че уволнението му било разследване на заканата му да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че пристигна в България. За " Барселонагейт " не изложил никакви спомагателни обстоятелства, тъй като споделил, че чака правна помощ от Турция.

Депутатите бързо изгубили интерес към него и след 15-тина минути изчерпали въпросите си, написа " Сега ".

 

Това най-вероятно значи, че Гешев е употребявал случая да търси поддръжка за себе си. Той от дълго време се показва за лоялен евроатлантик и цел на " зловредното съветско въздействие ".

 

А оценката за представянето му пред Екологичен потенциал е " не беше забавно ".

 

Каквото и да е приказвал Гешев, очевидно не е провокирал интереса на евродепутатите и по тази причина са му отделили едвам 10-15 минути, през които е невероятно да извади някакви разтърсваши обстоятелства, в случай че ги има,  или да влезе в дълбочина за корупцията по високите етажи у нас, в случай че има несопорими обстоятелства, както се бе зарекъл.

 

ПОЗНАВАМЕ СИ ГЕШЕВ, ЗНАЕМ КАКВО МОЖЕ

 

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП не чакат да научат нови данни от основния прокурор Иван Гешев при чуването му в Страсбург, заяви Емил Радев преди началото на съвещанието на Европейския парламент.

" Не чакаме война сред институциите, не се познаваме от през вчерашния ден с Гешев, това, че по някакъв метод вървят дадени процедури, не трансформира нещата, това е демокрацията ", разяснява Радев, давайки да се разбере, че от чуването на Гешев не може да се чака нищо гръмовно.

 

Според източници, участвали на чуването, Гешев е повторил това, което е събрано до момента по проблема " Барселонагейт ", наблягайки на обстоятелството, че става въпрос за пране на пари от страна на водача на ГЕРБ Бойко Борисов във времето, когато е бил министър-председател. Намекнал е за съветска връзка в процеса на прехвърлянето на парите за къщата в Барселона, за откритите документи при претърсването на къщи и офиси у нас. От ревюто му не са излезли никакви нови обстоятелства, които българското общество да не знае, споделиха слушатели в залата.

 

Целта на самодейността с чуването на Иван Гешев в Европейския парламент е да има медийни димки и да се притоплят остарели неща, разяснява изявата на Гешев евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

 

И ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА НЕ МОЖА ДА СПАСИ ГЕШЕВ, В Екологичен потенциал ЩЕ ПИШАТ ДОКЛАД

 

Изслушването в Европарламента бе свикано от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към комисията LIBE (Комисия за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи). Идеята бе евродепутатите да бъдат осведомени с измененията в Закона за правосъдната власт, както и с неочакваното развиване по каузи, които Европейският парламент следи от години, както и въпроси, зараждащи от изминал запис от съвещанието на управлението на „ Продължаваме промяната “, изясни евродепутатката Елена Йончева във Facebook. Единствено тя от българските евродепутати взе участие в мониторинговата група.

 

Изслушването на основния прокурор Иван Гешев в Страсбург, което се състоя по искане на Комисията по Граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, е обвързвано с тематики от преди две години: произхода на средствата по случаите " Барселонагейт " и " чекмеджетата ". 

 

Това сподели евродепутатът Петър Витанов, като означи, че чуването е траяло 15 минути, а резултатът ще бъде отразен в Годишния мониторингов отчет за върховенството на закона в България, който се чака идващия месец: 

„ В този отчет и там, където има проблеми, те се отбелязват и се търси към този момент тяхното решение. И в последна сметка няма богопомазани, които остават отвън радара! А опциите за влияние, когато не се извършват критериите, са разнородни и най-различни. Те могат да бъдат политически, да бъдат стопански, да бъдат финансови, могат да бъдат всевъзможни “.

 

България е под наблюдаване от 2020 година за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на основния прокурор, медийната независимост, битката с корупцията и развиването на знаковите следствия на политици, в това число „ Барселонагейт “, фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, записа, в който той споделя, че ще унищожи политически съперник и други, подсети Йончева пред БНР в неделя.

 

Борисов и Гешев са канени два пъти в тази работна група през 2020-2021 година, само че не са се явявали персонално, а са изпращали заместници.


Оскъдната информация, давана от българските управляващи, породи потребността от нови чувания.

На 27 януари 2022 година Гешев се яви персонално. Тогава обаче там бе и Кирил Петков като министър председател на постоянно държавно управление, което имаше упоритост да задвижи правосъдната промяна. Гледните точки на двамата бяха противоположни, тъй като Гешев уверяваше, че прокуратурата не бездейства, както я упрекват политици, а прави голяма работа, която тревожи корупираните политици. Той даже прикани за засилено наблюдаване над България.

 

ГЕШЕВ ПАК ИСКА ДА ГОВОРИ, ТОЗИ ПЪТ ПРЕД БГ ПАРЛАМЕНТ

 

Ако до сряда няма декрет на президента за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор, той може да бъде изслушан пред българския парламент.

В дневния ред на съвещанието на парламентарната правна комисия за сряда (14 юни) е включена такава точка, откакто в края на предходната седмица Гешев изиска да бъде изслушан в Народното събрание на закрито съвещание " по съответни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР