Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805

...
Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805
Коментари Харесай

Всеки втори българин живее с 400 лева на месец

 Само 11,7% от популацията в страната има приходи над 805 лева на месец, демонстрират данните на Националния статистически институт. Оказва се, че към 820 хиляди българи могат да се похвалят с месечни приходи, които стигат за покупката на един огромен ледник, без да избират от първокласните модели.

Средният годишен приход на човек е 6013 лева, което прави по 501 лева на месец, демонстрират последните публични данни на Национален статистически институт. Сумата е много дребна като се има поради, че междинната заплата за страната доближи 1349 лева

Но парите в едно домакинство се разделят сред всичките му членове. Затова даже един от родителите да получава висока заплата, в случай че в фамилията има пенсионер, незает или дете, междинният приход на човек пада доста, написа " Труд “.

За да има по-ясна картина за приходите в страната, от Национален статистически институт са разделели семействата на 10 групи, като в първата попадат хората с годишни приходи до 2460 лева, което прави до 205 лева на месец. А в последната са жителите с месечни приходи над 805 лева Оказва се, че с под 205 лева на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от семействата.

Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хиляди жители претърпяват с под 205 лева на месец. Най-голям дял от българите – 30,3%, имат месечни приходи сред 280 лева и 430 лева А всеки втори живее с по-малко от 430 лева на месец, като в тези приходи влизат с изключение на заплатите и всички получавани от семейството пенсии и обществени заплащания.

В България даже 11-те % най-заможни жители имат много ниски приходи на фона на стандартите в Европейски Съюз. Средният годишен приход на тези 820 хиляди българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови благоприятни условия, в действителност е 13 634 лева, което прави малко над 1130 лева на месец.

Така, в случай че в фамилията има две деца, заплатите на двамата родителите би трябвало да са общо над 4500 лева и те да живеят настрана от бабите и дядовците, с цел да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от популацията.

Любопитното е, че най-вече заеми взимат хората с най-високи приходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли и надлежно могат да си разрешат огромен заем, който да изплащат. Но доста заеми взимат и най-бедните, които по този метод се пробват за закърпят фамилния бюджет.

Най-много пари в банките естествено натрупат хората с най-високи приходи. Домакинствата от най-заможната група икономисват на влог в банка приблизително по 2450 лева за година, до момента в който бедните не могат да спестят съвсем нищо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР